Hopp til innhold

– Dropper vikar tjue timer hver eneste dag

– Dette handler kun om penger, skolene har ikke råd til å sette inn vikarer, mener Betty Solli i Utdanningsforbundet i Østfold

Betty Solli

Betty Solli i Utdanningsforbundet er ikke imponert over den manglende vikarbruken i Østfold.

Foto: Anette Torjusen / NRK

De videregående skolene i Østfold dropper vikarer i tjue timer hver eneste dag, viser tall fra Utdanningsforbundet. De har sett på vikarbruken og mener resultatet er nedslående.

– Pengemangel hos skolene

Tirsdag kunne NRK fortelle at elevene får vikar i kun halvparten av timene i videregående skole her i fylket.

Leder av opplæringskomiteen i fylket, Inger Christin Torp (Ap) så til NRK at problemene med å skaffe vikarer handler om at det er mangel på kompetente vikarer på kort varsel.

Det får Utdanningsforbundet til å reagere.

– Det er helt feil, sier Betty Solli, kontaktperson for de videregående skolene i Utdanningsforbundet i Østfold.

Hun mener det er pengemangel som tvinger skolene til å droppe vikarer.

– Vi erfarer at det stort sett er et økonomisk spørsmål. Så vidt vi kjenner til har blant annet alle de videregående skolene i fylket en politikk på ikke å sette inn vikarer ved første dags fravær.

Hun mener dette ikke handler om mangel på vikarer.

– Vi har ikke fått tilbakemeldinger verken fra lærere eller ledere på at det ikke settes inn vikar fordi man ikke får tak i vikarer. En leder kan velge å bruke egne lærere til vikartimer og betale overtidsgodtgjøring for dette, men det må også presiseres at lærerens hverdag er så full av oppgaver at det å skulle ta på seg ekstra vikartimer oppleves som en stor belastning for mange.

Når skolen ikke setter inn vikar, får dette store konsekvenser, mener hun.

Det gjør noe med eleven som ikke får opplæringen han har krav på. Det gjør noe med den læreren som må være borte og som vet at eleven ikke får oppfylt sine rettigheter, men det gjør også noe med den læreren og lederen som får ansvaret for å følge opp og ha tilsyn med klassen, forklarer Solli.

– For dårlig

Utdanningsforbundet mener det er viktig at det opprettes dialog med fylkeskommunen for å finne gode løsninger som begge kan leve med.

– Det må settes av tilstrekkelig med midler i budsjettet til å lønne vikarer og det må jobbes aktivt for å ha tilgjengelige, kompetente vikarer.

Line Henriette Holten Hjemdal som er stortingspolitiker for Krf. Hun mener det er uholdbart at det ikke settes inn vikarer til klasser uten lærer.

– Det er for dårlig for de elevene som ikke får vikarer når læreren er syk eller borte. Da må fylkeskommunen rett og slett organisere dette bedre. For det første må det nok penger til, det kan ikke stå på en eneste krone. For det andre bør det opprettes en vikarpool, rett og slett få tak i folk som kan steppe inn på kort varsel når det trengs, sier hun.

– Vil se på saken
Henrikke Bugdø-Aarseth

Elev- og lærlingombud, Henrikke Bugdø-Aarseth, vil se på saken.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Elev- og lærlingombud Henrikke Bugdø-Aarseth sier til NRK at hun vil se nærmere på denne saken.

– Det som er det viktigste her er at elevene får den undervisningen de har krav på. Så skal jeg bruke dokumentet fra fylkesrevisjonen til å se hva jeg kan gjøre for å sikre at elevene får den undervisningen de skal ha, sier hun.