Hopp til innhold

– Advokaten vår nærmest lo av erstatningssummen

Annika kom til verden på Sykehuset Telemark, der mye gikk galt. Helsevesenet innrømmet feil, og familien fikk erstatning, men den kom med en bismak.

Annika Flata.

Annika elsker å huske på verandaen.

Foto: Roald Marker / NRK

Datteren Annika (4,5) har akkurat kommet hjem fra barnehagen og Linda leser dagens rapport mens faren Tommy kler av henne.

– Annika har hatt en fin dag i barnehagen, hun har tøyd to ganger og ligget på magen en time, og de har hatt en morsom samlingsstund med Bukkene Bruse, leser mor Linda mens far Tommy humrer lett.

Det høres idyllisk ut, men surklelydene i halsen på Annika avbryter lesingen. Faren legger henne på rygg og med vante grep stikker han to fingre ned i halsen hennes.

– Hun har en liten luftveisinfeksjon og det kommer en del slim som hun ikke klarer å hoste opp selv. Derfor setter Tommy i gang oppkastrefleksen for å få det opp, forteller Linda i en dagligdags tone.

For en uinnvidd høres de rallende lydene dramatisk ut. For familien Flata er det helt normalt.

– Jeg kaller henne sommerfugljenta. Hun er vakker som en sommerfugl, men mangler vinger,

Mamma Linda Flata om sin 4,5 år gamle multihandikappede datter

Dramatisk fødsel

Annika kom til verden på Sykehuset Telemark for fire og ett halvt år siden etter en meget dramatisk fødsel der mye gikk galt. Hun fikk store skader, blant annet epilepsi. Annika mangler språk, kan ikke gå, sitte eller spise, og trenger tilsyn 24 timer i døgnet.

Derfor var gleden stor da helsevesenet innrømmet all skyld og tilkjente familien erstatning etter tre og ett halvt års kamp.

– En kjempetung bør ble løftet vekk fra skuldrene våre. Å få rett på den måten og at Annikas framtid langt på vei er sikret, er en kjempegod følelse, sier Tommy mens han ser ned på datteren. Hun følger med på TV-en der kjente tegnefilmfjes glir over skjermen.

– Hun er litt av en TV-slave, sier Linda med et smil. Hun elsker å sitte her i sofaen, enten på fanget eller med oss på hver side. Da har hun det bra. Men er jeg alene med henne og går på kjøkkenet for å hente en kopp kaffe, kommer det ganske fort noen lyder. Hun er også var på høye lyder og skarpt lys. Hun har ikke språk, men vi skjønner godt hva hun mener når hun snakker på babyspråket sitt.

Familien Flata

Familien Flata. Fra venstre: Linda, Annika og Tommy.

Foto: Roald Marker / NRK

Fikk 800 000 kroner

Men gleden over erstatningen har en bismak. Annika har en rekke behov som allerede har meldt seg, eller kommer til å melde seg når hun vokser til. Derfor trenger familien et hus i et rolig område med alt på en flate.

Merkostnaden i forhold til et vanlig hus på halvannen etasje er av familien anslått til 2,4 millioner kroner. Beløpet de har fått til bolig er på 800 000.

Norsk Pasientskadeerstatning sier i en kommentar at de 800 000 kun er en av postene i erstatningen jenta og familien har fått.

Videre heter det:

«Vi vurderer all tilgjengelig dokumentasjon og vi reiser ut på hjemmebesøk for å vurdere familiens situasjon, og har god dialog med familien og advokaten underveis . Det har vi også gjort i dette tilfellet. Lovverket sier at vi skal dekke “nødvendige og rimelige utgifter”, og vi ser i noen saker at hva vi vurderer som rimelige utgifter ikke alltid samsvarer med familiens vurdering av det samme. Da har familien anledning til å klage til Pasientskadenemnda, slik de har gjort i dette tilfellet.»

– Advokaten vår nærmest lo da han ringte, forteller Tommy Flata.

Og advokat Torgeir Pedersen har erfaring med lignende saker. Han mener vedtaket i Norsk Pasientskadeerstatning tyder på at de nærmest bare har tenkt på ett tall.

– Det er langt fra nok for å tilfredsstille de krav som familien har. Min erfaring er at det ikke er sjelden at man får høynet beløpet i slike fødselskadesaker. Dessuten betyr god tilrettelegging alt. Hun skal tilbringe store deler av sitt liv i hjemmet. Da er det viktig at hun får en god livsutfoldelse og gjennom det glede, sier Pedersen.

Ankesaken skal opp i Pasientskadenemnda 12/13 august.

– Nemnda ønsker ikke å kommentere saken før saken er behandlet. Det sier Rose Marie Kristiansen i Pasientskadenemnda til NRK.no.

Har søkt omsorgslønn

I rekkehuset familien foreløpig leier i Brevik kommer behovene fort til syne. Annika må tøye og strekke muskulaturen regelmessig. Det foregår på en provisorisk matte på gulvet.

Og at det er nødvendig å strekke stive muskler, vitner Annikas protesthyl om. Pipa får straks en annen lyd da gymmen er ferdig og turen går ut på terrassen. Der står huska. Men før Annika kan sette i gang, må parasollen opp for å skjerme henne mot den sterke sola.

– Hun er veldig var for sola og vi må passe på når vi skal ut, sier Linda.

Annika Flata.

Nødvendig uttøying av stive muskler gjøres flere ganger om dagen.

Foto: Roald Marker / NRK

Mye av tiden går med til omsorg, dag og natt.

Derfor har familien søkt om omsorgslønn. De har fått innvilget 10 prosent, noe som utgjør 4500 kroner i halvåret.

– Beløpet er ikke viktig

Marianne Wallestad

Marianne Wallestad er virksomhetsleder på tjenestekontoret i Porsgrunn kommune. Hun forteller at saker om omsorgslønn ofte skaper konflikter.

Foto: Roald Marker / NRK

Marianne Wallestad leder tjenestekontoret i Porsgrunn og vil ikke uttale seg om denne saken, men sier at man ofte velger en delt løsning med noe avlasting og noe omsorgslønn.

Linda Flata er provosert over svaret.

– Vi har noe avlasting i dag slik at vi innimellom får slappet litt av, men vi mener at Annika skal være mest mulig hjemme med foreldrene sine, akkurat slik som andre fireåringer.

Hun er spent på hva som skjer videre og håper på en avklaring i løpet av sommeren.

– Selv om det er snakk om mye penger, er det ikke beløpet som er viktig. Vi vil legge forholdene til rette slik at Annika får et så godt liv som mulig ut fra de forutsetningene hun har.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark