Hopp til innhold

Oppfordrer til sauegjeting for å minske tap på beite

Det slippes rundt to millioner sau på beite i utmark hvert år. Rundt ett hundre tusen sauer dør. Men i fjor ble det dokumentert at bare 1806 av disse med sikkerhet ble tatt av rovdyr.

Sauen måtte hjelpes løs fra nettingen.

Denne sauen satte seg fast i et gjerde, men ble reddet løs.

Foto: Berit Lind, Foreningen Våre Rovdyr

En forsvinnende liten del av sau som forsvinner på beite, blir tatt av rovdyr, mener Foreningen Våre Rovdyr. Rådgiver Berit Lind er ofte ute i skog og mark, og hevder hun flere ganger har kommet over sau som lider, uten at de er tatt av rovdyr.

– Det er en konflikt mellom rovdyr og sau som er konstruert av næringen selv. Det er så lite tap til rovdyr at det er nesten ikke å nevne i forhold til de tapene som er i utmark.

Rådgiver i Foreningen Våre Rovdyr Berit Lind.

Berit Lind er rådgiver i Foreningen Våre Rovdyr.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Rovdyra har skylda mener bonden

På Gol nærmer årets sauesanking seg slutten. Nestlederen i Buskerud Bondelag, Per H. Liahagen, er ute i skogen for å hente en søye. Hun har mistet et av lammene sine, men hun er ikke den eneste.

– Vi mangler ti-tolv lam som ikke er med mødrene sine hjem etter sommerbeite, det er store sjanser for at lammene er tatt av rovdyr, sier Liahagen.

Nestleder i Buskerud Bondelag Per H. Liahagen.

Nestleder i Buskerud Bondelag Per H. Liahagen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Han viser til til forskningsrapporter som sier at opptil 95 prosent blir tatt av rovdyr. Tapene hans har blitt større etter at rovdyrstammene begynte å vokse, og han mener det er en enkel forklaring på at de dokumenterte tapene av sau til rovdyr er så lave.

– Grunnen til at det ikke blir funnet mer, er at rovdyra har en tendens til å gjemme byttet sitt.

Oppfordrer til å gjete sauene

De er langt fra enige om forskning og statistikk. Men selv om målet til Foreningen Våre Rovdyr er å bevare rovdyrene, er de opptatt av dyrevelferd også for sauen. De mener bøndene selv har ansvaret for de store tapene, og de krever nå at bøndene begynner å gjete sauen.

– Det er ikke bare å slippe suene i utmark og si ha det bra i tre måneder, det er ikke nok, sier rådgiver Berit Lind.

For bøndende er ikke dette forslaget aktuelt sier Per H. Liahagen. Han sier sauen går så spredt både i utmark og på fjellet at det ville kreve for mye ressurser.

– Det er altfor vanskelig å holde oppsyn med sau som er så spredt. Det er uaktuelt å gjete sau.