Hopp til innhold

Takket Kina for medlemskap

Det kan gå mot et mildere klima mellom Kina og Norge. Under toppmøtet i ASEM-landene i Laos i dag var det samtaler på bakrommet mellom den norske og den kinesiske statsministeren.

LAOS/ Norway Prime Minister Jens Stoltenberg and China's Premier Wen Jiabao leave a ceremony at the ASEM Summit in Vientiane

Jens Stoltenberg var svært fornøyd etter møte med Wen Jiabao.

Foto: SUKREE SUKPLANG / Reuters

Anders Magnus
Foto: NRK

– Jeg ga uttrykk for taknemlighet for at Norge er blitt med i dette forumet for europeisk-asiatisk samarbeid. Det er første gang Norge er med i denne møteplassen og da er det naturlig å takke for den støtten som har gjort det mulig, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Det var under årets toppmøte i ASEM, et sentralt dialogforum mellom Asia og Europa, at anledningen til en kort samtale mellom Stoltenberg og hans kinesiske kollega Wen Jiabao bød seg.

Det er første gang norske og kinesiske ledere snakker sammen siden oktober 2010, da fredsprisen ble annonsert. Stoltenberg var beskjeden med detaljene, men beskriver samtalen som kort.

– Jeg sto ved siden av ham og fant det naturlig å takke. Jeg takket også Dimitrij Mevedev, Pakistans statsminister og mange andre for at vi fikk delta i samme møte og diskutere viktige spørsmål som økonomi og arbeidsplasser. Norge er i dag blitt opptatt som medlem i ASEM og da er det naturlig å takke dem som har gjort det mulig, gjentar Stoltenberg.

Første gang på over to år

Kinas forhold til Norge har vært svært kjølig og helt fastlåst etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris for to år siden. Dialogen mellom de to landene ble kuttet, handelen med Kina har sunket og norske politikere er blitt nektet visum eller har fått avlyst møter med kinesiske kolleger.

Men da Jens Stoltenberg for første gang deltok på det asiatisk-europeiske ASEM-toppmøtet i Laos i dag, fikk han altså Kinas statsminister Wen Jiabao i tale på bakrommet.

Hvor stor betydning samtalen og Norges medlemskap i ASEM vil få for relasjonen mellom Norge og Kina vil han ikke spå.

– Vi ønsker normale politiske kontakter med Kina og det gir vi uttrykk for i de samtaler der det er naturlig. Jeg vil ikke spekulere i hvor stor betydning det har at Norge er opptatt i dette forumet, men vi ser på det som et positivt bidrag til en tettere dialog med land som er her, deriblant Kina, sier Stoltenberg til NRK.

Statsministeren påpeker samtidig at medlemskapet gir en ny mulighet for dialog.

– Det er alltid viktig å snakke sammen, og det er bedre å snakke sammen enn å ikke gjøre det. Dette er en viktig møteplass til å diskutere samarbeidet mellom Europa og Asia, og en mulighet for Norge til å diskutere med asiatiske land, deriblant Kina. Det at vi nå er med et sted der vi kan møte mange land, også Kina, er viktig for oss, sier Stoltenberg.

Tror ikke møtet var tilfeldig

Den norske forfatteren og Kina-kjenneren Torbjørn Færøvik mener det er positivt at de to lederne møttes. Han tror at Kinas statsminister kan ha villet sende et signal om at det er på tide å myke opp forholdet.

– Etter to år med isfront fra Kina mot Norge er dette et godt tegn for Norge, sier Torbjørn Færøvik.

Han tror ikke at møtet var tilfeldig.

– Det har nok vært sonderinger og kontakter på forhånd, og det er i så fall bra. Det kan være et første signal om at Kina nå er villig til å gå videre og få et bedre forhold til Norge. Saken er den at Kina har rotet seg inn i et hjørne, og da er det også vanskelig å komme seg ut av det, så Kina har hatt behov for tid før de kunne ta steget videre, sier Færøvik.

Banet vei for den nye ledelsen

Kina velger om få dager ny partiledelse, mens statsminister Wen Jiabao som Stoltenberg møtte i dag er på vei ut av lederskapet. Torbjørn Færøvik tror at den kinesiske statsministeren kan ha forsøkt å bane vei for den neste ledelsen i landet gjennom dagens samtale.

– De nye lederne starter med blanke ark og fargestifter til. Det kan være en fin anledning til å begynne på nytt i forholdet til Norge. Norge har vært lite villige til å krype til korset og det har nok de kinesiske lederne fått med seg, sier Færøvik.

Han påpeker at Kina har mye å tjene på et bedre politisk samarbeid med Norge.

– Økonomisk sett er forholdet mellom Norge og Kina forholdsvis bra, men på politisk nivå har mange prosjekter stanset opp. Kineserne har kanskje sett at det er mye å vinne på å gjenoppta kontakten med Norge. Stoltenberg kan også ha hatt noen løfter i ermet, men på prinsipielt grunnlag kan Norge selvsagt ikke beklage at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris, det er helt umulig, sier Færøvik.

Lite, men viktig land for Kina

Norge er et viktig land for Kina til tross for vår størrelse, på grunn av vår solide økonomi, og rike olje- og gass-sektor. Torbjørn Færøvik tror at en normalisering av forholdet mellom landene er mulig, men at det fremdeles kan ta tid.

– Norge er interessert i et best mulig forhold til Kina fordi 21 prosent av menneskeheten bor der. Det er i Norges interesse å ha et godt forhold til landet både politisk og økonomisk, men det må ikke skje på bekostning av viktige prinsipper og det er norske politikere fult klar over, avslutter Torbjørn Færøvik.

Norge tas opp som medlem

Deltakerne i ASEM representerer over 60 prosent av verdens befolkning, og en tilsvarende andel av verdensøkonomien.

Årets toppforum er det niende siden ASEM ble opprettet i 1996. Møtet foregår i Laos hovedstad Vientiane. Statsminister Stoltenberg leder en norsk delegasjon. Norge og Sveits blir på møtet tatt opp som ASEM-medlemmer, der alle 27 EU-land fra før er medlemmer. Til sammen har ASEM 51 medlemsland.

Hva Wen Jiabao selv sa til Stoltenberg ville han ikke røpe, annet enn at han også var opptatt av en god dialog verdensdelene imellom.

– Han ga uttrykk for at det var viktig med dialog mellom Asia og Europa, avslutter Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt