Hopp til innhold

Israel forberedt på månedslang krig med Iran

Israel er forberedt på en 30 dager lang krig på flere fronter om landet til slutt går til angrep på Iran.

Israel's PM Olmert and Vilnai

Tidligere sivilforsvarsminister Matan Vilnai sier at Israel er forberedt på alle konsekvenser av en krig med Iran. Her er han (t.h.) sammen med tidligere statsminister Ehud Olmert og inspiserer en barnehage som er forskterket for å motstå rakettangrep.

Foto: POOL / REUTERS

I et intervju med avisa Maariv onsdag sier den avtroppende sivilforsvarsministeren Matan Vilnai at Israel er forberedt på alle konsekvenser av en krig, som kan koste 500 israelere livet.

– Forberedt som aldri før

– Det er ikke rom for hysteri. Israels hjemmefront er så forberedt som aldri før, sier Vilnai, en tidligere general som nå blir ambassadør i Kina.

Intervjuet kommer samtidig med antydninger i israelsk presse om at Israel planlegger et angrep mot Irans atomanlegg før valget i USA i november. USAs forsvarsminister Leon Panetta sa tirsdag at han ikke tror Israel har bestemt seg ennå. USA har gjentatte ganger advart Israel mot å angripe Iran.

– USA er vår største venn. Dersom man bestemmer seg for å gå til krig mot Iran, så må man alltid koordinere slike trekk med dem, sa Vilnai.

Han uttalte at han «ikke ville blande seg i diskusjonen» da han ble spurt om det var riktig å gå til krig mot Iran.

Krig på flere fronter

Ifølge Vilnai tar Israel høyde for at et angrep kan utløse krig på flere fronter, noe som betyr at Israel regner med at Hizbollah i Libanon og militante palestinere kan sende raketter mot Israel.

Han gjentar også tidligere beregninger om at 500 israelere kan bli drept i rakettangrep mot israelske byer.

– Det kan bli færre døde, eller flere, kanskje. Men det er dette scenariet vi forbereder oss på, i henhold til de beste ekspertrådene, sier han.

– Israelere må forstå at de kan bli rammet av rakettangrep

Israel har bygd opp et sofistikert antirakettsystem som trolig vil greie å stanse noen av rakettene fra Iran og Irans allierte. Det avholdes dessuten jevnlig sivilforsvarsøvelser for å forberede befolkningen på rakettangrep.

Iran avviser alle anklager om at de utvikler atomvåpen, og har lovt gjengjeld om landet blir angrepet.

Vilnai uttalte seg ikke om hvilke konsekvenser det kunne få for Israels økonomi dersom en rakett skulle treffe Tel Aviv, Israels økonomiske senter.

– På samme måte som Japans innbyggere må forstå at de når som helst kan bli rammet av et jordskjelv, så må Israelere være klar over at en hver som bor her kan bli rammet av rakkettangrep, sa Vilnai.

SISTE NYTT

Siste nytt