Hopp til innhold

Pussy Riot i retten for Putin-protest: – Dette er en politisk rettssak

Punkaktivistene i Pussy Riot risikerer syv års fengsel for å ha protestert mot Vladimir Putin i en katedral. – Vi forventer det verste, sier advokaten deres til NRK.no.

punk

MASKERTE PUNKAKTIVISTER: Pussy Riot er som regel maskert under protestkonsertene. Her fra en protestkonsert på Den røde plass i Moskva i februar, hvor «Putin er skremt» var blant refrengene. Nå må tre medlemmer møte i retten.

Foto: AP

Smilende vinket Jekaterina Samutsevitsj (29) til demonstranter og andre oppmøtte støttespillere da hun sammen med bandkollegene Nadezhda Tolokonnikova (22) og Maria Alyokhina (24) ankom distriktsretten i Moskva mandag formiddag.

Det var en av få ganger de tre kvinnene i det russiske punkbandet Pussy Riot ble sett offentlig, etter at de i februar i år ble arrestert etter en politisk konsertprotest i Vår Frelser-katedralen i Moskva, som hisset opp både Kreml og den russisk-ortodokse kirken.

Da rettssaken startet mandag, erklærte deg seg ikke skyldig etter en tiltale som innebærer hooliganisme, motivert av religiøst hat og fiendtlighet. Blir de funnet skyldig, risikerer de opp til syv års fengsel.

– Vi forventer ikke at dette blir en særlig bra rettssak, dessverre, sier en av deres forsvarere, Nikolaj Polozov, til NRK.no.

Ba jomfru Maria jage Putin

Russia Punks vs Putin Yekaterina Samutsevich

VINKET: Jekaterina Samutsevich vinket til fremmøtte og demonstranter utenfor rettslokalet i Moskva mandag, på vei inn til rettssaken mot seg selv og de to andre medlemmene i det russiske punkbandet Pussy Riot.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Saken mot Pussy Riot har vært sterke reaksjoner, både i Russland og internasjonalt. Amnesty har klassifisert de tre punkaktivistene som samvittighetsfanger, og begrunner det med den betente politiske situasjonen i landet da arrestasjonene fant sted. Da de tre kvinnene snek seg inn i Vår Frelser-katedralen i finlandshetter og fargerike antrekk, hadde russerne nylig sett det største folkeopprøret mot Kreml siden Sovjetunionen, og presidentvalget var snaue to uker unna.

Putin

«MOTBYDELIG»: Russlands president Vladimir Putin har omtalt punkaktivistene som «motbydelige».

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

I sangene som ble fremført, ble jomfru Maria bedt om å jage presidentkandidat Putin ut av landet. Kort tid etter ble Tolokonnikova, Alyokhina og Samusevitsj utpekt og arrestert.

Både Amnesty, russiske demonstranter og forsvarerteamet til Pussy Riot mener rettssaken er politisk motivert, og trekker paraleller til den tidligere forretningsmannen Mikhail Khodorkovsky, som har sittet fengslet siden 2003.

Det politiske aspektet er grunnen til at forsvarer Polozov nå sier han forbereder seg på det verste – syv års fengsel - for de tre punkaktivistene. Etter sitt comeback som president har Putin gjort flere grep for å stramme inn den stadig mer aktive opposisjonen i landet. Rettssaken blir i så måte betegnet som en ren forestilling, ikke en reell rettsprosess.

– Våre lave forventninger baserer seg på de utfallene vi tidligere har sett i saker med en politisk komponent, sa Polozov til NRK.no like før rettsmøtet startet mandag formiddag.

De tre kvinnene innrømmet imidlertid at det var et feilgrep å utføre protesten sin i kirken, og at de ikke hadde forutsett de sterke reaksjonene som kom. Tidligere protestkonserter på symboltunge steder som Den røde plass i Moskva har ikke blitt mottatt på samme måte, sa de i retten.

– Det var et etisk feilgrep. Men vi sa ikke noe blasfemisk under konserten, sa Tolokonnikova, ifølge Russia Today.

Konserten var politisk, ikke religiøst, motivert, men rettet seg mot patriark Kirills oppfordring til å stemme på Putin under presidentvalget, fremholdt kvinnene under sin forklaring.

Putin: – Motbydelige

Ifølge Twitter-meldinger fra folk som er tilstede i salen, innledet Pussy Riots Alyokhina rettsmøtet i dag like fullt med en verbal pekefiner rettet mot kirken.

– Jeg trodde kirken elsket sine barn. Men tydeligvis elsker den bare sine barn som stemmer for Putin, sa hun, ifølge twitrerne.

RUSSIA-MUSIC-RIGHTS-POLITICS-PROTEST-FILES

FENGSLET: (F.v.) Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina og Jekaterina Samutsevich har sittet fengslet siden februar. Her avbildet under et fengslingsmøte tidligere i år.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Putin har tidligere kategorisert aktivistene i Pussy Riot som «motbydelige», men har utover det holdt en lav profil i saken som har vakt sterke følelser og langt på vei delt Russland i to. Mens støttespillerne mener de er ofre i et politisk spill hvor tydelig motstand knebles av en stadig mer autoritær Putin, er tonen en helt annen blant kritikerne.

  • LES OGSÅ:

De mener den politiske protesten i katedralen var et hån mot de sterke religiøse følelsene blant de russisk-ortodokse kristine, og anklager dem for blasfemi. Patriark Kirill, den russisk-ortodokse kirkens overhode, mener stuntet var et angrep både på kirken og den russiske nasjonalidentiteten. Men kritikerne er delt i synet på hvor streng straff de bør få, ifølge Russia Today.

Foruten de tre arresterte punkaktivistene, består Pussy Riot av en rekke andre kvinner som ikke har blitt arrestert. Selv omtaler de seg som et slags kollektiv mer enn et band, hvor opposisjonelle kvinner bruker musikken til å uttrykke sitt politiske engasjement.

De tre arresterte har ikke fått møte verken familie, venner eller media etter de ble arrestert, og de øvrige medlemmene har holdt en lav profil. I helgen ga noen av de øvrige kvinnene det første intervjuet, til den britiske avisen The Guardian.

– Putin redd for jenter

– Alle kan bli medlem av Pussy Riot. Vi viser ganske enkelt bare folk hva folk kan gjøre. Vi viser den brutale og ondskapsfulle siden av samfunnet. Vi gjør ikke noe ulovlig. Det er ikke ulovlig å synge og si hva man tenker, sier den ene kvinnen, omtalt som «Squirrel».

  • LES OGSÅ:

Artikkelen fortsetter under bildet...

banner

STOR STØTTE: Tilhengere av Pussy Riot mobiliserer nå flere steder i Russland, både med demonstrasjoner, konserter og bannere, for å få frigitt de tre kvinnene. Her fra Moskva, hvor det hengere bannere mange steder i byen.

Foto: AP

Under intervjuet er de iført finlandshetter i ulike farger, og opptrer under anonyme alias. De sier at ingen av foreldrene deres vet at de opptrer som punkaktivister. Det ville neppe blitt tatt godt i mot av den tradisjonelt mer regimevennlige foreldregenerasjonen, tror de.

– Vår drøm er at alle kvinner i Russland kan bli som dette, uten masker, sier en annen kvinne, omtalt som «Balaklava».

De mener rettssaken mot venninnene viser kyniske Putin på sitt verste – men også hvor svak hans stilling i Russland nå er.

– Putin er redd for oss, kan du tenke deg? Redd for jenter. Det i kirken var kun en bønn. En veldig spesiell bønn.

SISTE NYTT

Siste nytt