Hopp til innhold

Norge vil fortsette i Afghanistan

Chicago (NRK.no): Under NATO-toppmøtet i Chicago kom det frem at forsvarsalliansen ikke kommer til å trekke seg helt ut av Afghanistan med det første, og Norge vil bidra.

Støre, Stoltenberg og Eide

Statsminister Jens Stoltenberg sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Espen Barth Eide i Chicago der NATO har blitt enige om en nytt Afghanistan-oppdrag.

Foto: Harald Kvam / NTB scanpix

Gro Holm USA

– Vi har vedtatt ett nytt NATO-ledet oppdrag, som skal ha fokus på opplæring og rådgivning av afghanske sikkerhetsstyrker, fortalt statsminister Jens Stoltenberg de fremmøtte pressefolkene under en middag i Chicago i dag.

Norge har allerede sagt seg villig til å øke bidraget til dette fra 100 til 150 millioner kroner, og senere i dag skal han møte Afghanistans president Hamid Karzai.

Må bekjempe korrupsjon

– Temaet for møtet blir hvordan vi skal gjennomføre tilbaketrekningen ryddig og erstatte kamptroppene med det nye prosjektet, slik at Afghanistan kan sørge for sin egen sikkerhet, sier Stoltenberg, som samtidig er klar på at Norge og NATO vil stille krav til Afghanistan for å fortsette støtten.

– Korrupsjonen i landet må bekjempes og den til tider trege fremdriften i flere prosjekter må bedres. Vi kommer til å stille dette som krav for at vi fortsatt skal gjennomføre en videre misjon etter 2014, sier Stoltenberg.

Søndagens samtaler i den amerikanske byen handlet mye om exitstrategien fra Afghanistan, som etter over ti år med blodig konflikt nå nærmer seg slutten.

Men Norges statsminister frykter ikke en dominoeffekt av land som vil ut av det krigsherjede landet, selv om Frankrike annonserte at de trekker sine styrker ut allerede i løpet av året.

Trening og rådgivning

Etter planen skal NATO, i all hovedsak, ha trukket ut sine styrker innen utgangen av 2014, men alliansen vil fortsatt ha representanter i landet.

For, ifølge Stoltenberg, er det slik at de landene som ønsker å delta i fortsettelsen og som vil være med å bidra til stabilitet og sikkerhet i Afghanistan får det.

Det er ennå ikke klart hvilke land det er snakk om, men Norge vil være blant de NATO-landene som kommer til å være med på en operasjon som vil bidra med trening og rådgivning og ikke kampstyrker.

– Det kommer etter alt å dømme en FN-velsignelse av denne operasjonen, og jeg tror flere land har interesse av å delta her i en eller annen form, sier forsvarsminister Espen Barth Eide som også er til stede i Chicago, der minst 12 demonstranter er skadet og 60 arrestert i forbindelse med møtet.

I alt er skal minst 3000 mennesker har deltatt i demonstrasjonene mot NATO-toppmøtet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.