Hopp til innhold

UD ber om at dødsdom omgjøres

Norge ber om at dødsdommen mot Timothy Shaun Stemple, som skal henrettes om i Oklahoma om få dager, omgjøres. Stemples norske familie er blant dem som har engasjert seg i saken.

Timothy Shaun Stemple og Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ta kontakt med delstatsguvernøren i Oklahoma for å be om at dødsdømte Timothy Shaun Stemple (t.v.) benådes.

Foto: Privat/ Terje Bendiksby / NRK/Scanpix

NRK.no meldte mandag at Timothy Shaun Stemples familie og norske nevø mener Stemple, som er dømt til døden i USA, er uskyldig.

Tirsdag melder Utenriksdepartementet at de vil ta kontakt med amerikanske myndigheter, for å få dødsdommen omgjort.

«Norge beklager dødsdommen mot amerikaneren Timothy Shaun Stemple, som risikerer å bli henrettet i staten Oklahoma i USA om få dager», heter det i uttalelsen fra UD.

– Dødsstraff er ikke forenlig med tanken om individets verdighet og prinsippet om human behandling. Vi har anmodet delstatsguvernøren i Oklahoma om å omgjøre dommen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Timothy Shaun Stemple, som er dømt for drapet på kona Trisha Stemple i 1996, har fått avslag på alle sine forsøk på benådning i rettsystemet.

– Tar kontakt med guvernøren

Shaun Stemple skal etter planen henrettes i Oklahoma torsdag, og en henvendelse til delstatsguvernør Mary Fallin er regnet som Shaun Stemples siste mulighet til å benådes.

– Vi kommer til å ta kontakt med delstatsguvernøren direkte, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NRK.no.

UD poengterer at Timothy Shaun Stemple har norsk familie som har engasjert seg i saken. Elsebutangen presiserer at Norge er i mot dødsstraff på generell basis, uavhengig av skyldspørsmålet.

I uttalelsen fra UD heter det at Norge regelmessig opp bruken av dødsstraff med amerikanske myndigheter.

«Dette gjør vi på prinsipielt grunnlag og i enkeltsaker. Statsminister Stoltenberg tok senest opp spørsmålet om dødsstraff i sitt møte med president Obama i oktober i fjor.»

«Amerikanske myndigheter er derfor godt kjent med vår sterke motstand mot alle former for dødsstraff.»

– Håper USA avskaffer

Illinois er den hittil siste av totalt 34 amerikanske delstater som har avskaffet dødsstraff.

Utenriksminister Støre håper praksisen etter hvert vil bli avsluttet i hele USA.

– Stadig flere land avskaffer dødsstraff og jeg håper at USA en gang vil slutte seg til det store flertall av land som ikke praktiserer dødsstraff, sier utenriksminister Støre.

Han presiserer at kampen mot dødsstraff er en prioritert sak for regjeringen, og mener Norge har en inntatt ledende rolle i den globale innsatsen mot dødsstraff.

– Vi kommer til å fortsette kampen mot dødsstraff, sier Støre.

Benjamin Matland

Timothy Shaun Stemples nevø Benjamin Matland sier til NRK at han er ovebevist om onkelens uskyld.

Foto: Privat / NRK

Henrettes torsdag

Timothy Shaun Stemple skal etter planen henrettes med giftsprøyte i det statlige fengslet i McAlester, Oklahoma, klokken 18.00 torsdag amerikansk tid.

Det var Kjell Jakob Matland som gjorde NRK oppmerksom på Timothy Shaun Stemples sak, og som tok kontakt med Utenriksdepartementet. Kjell Jakob Matlands sønn Benjamin er den dødsdømtes nevø. Han sa til NRK.no mandag at familien er overbevist om onkelens uskyld.

– Vi føler veldig sterkt for dette. Vi er overbevist om at han er uskyldig, og alt av teknisk bevis tilsier at det ikke var slik det skjedde, sier Benjamin (21). Han er norsk statsborger, men flyttet til USA i 1996.

Shaun Stemples familie har satt i gang en kampanje for å få utsatt og aller helst omgjort henrettelsen av Shaun Stemple.

Familien er overbevist om Stemples uskyld, og mener påtalemyndigheten ikke har tatt hensyn til avgjørende tekniske bevis i saken. De mener også at Terry Hunt, som også er dømt for drapet, løy da han sa at Timothy Shaun Stemple var involvert.


SISTE NYTT

Siste nytt