Hopp til innhold

Asia forbi Europa på forsvar

Landene i Asia kommer i 2012 for første gang i moderne tid til å bruke mer penger på forsvar enn europeiske land.

Kinesiske jagerfly

Kinesiske jagerfly under en flyshow i Changchun 1. september i fjor. Ifølge offisielle kinesiske tall økte det kinesiske militærbudsjettet med 12,9 prosent i 2011.

Foto: AFP

Det skriver den anerkjente London-baserte tenketanken International Institute for Strategic Studies (IISS) i sin årlige rapport om styrken til verdens militære.

IISS skriver at endringer i verdensøkonomien nå gjenspeiler seg i hvor mye landene bruker på forsvar.

– Siden finanskrisen startet i 2008 har Asia nærmet seg Europa i bruk av penger til militæret. Selv om landene i Asia bruker klart mindre per innbygger enn landene i Europa. så vil Asia gå forbi Europa i 2012 om trenden fortsetter. sa IISS-sjef John Chipman på en pressekonferanse i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Det internasjonale instituttet for strategiske studier har eksistert siden 1958, og den årlige rapporten «The Military Balance» og er regnet for å ha stor troverdighet.

Har mer enn doblet budsjettet

Kina leder an blant de asiatiske landene, med en kraftig satsing på militæret finansiert av landets kraftige økonomiske vekst.

Offisielle kinesiske tall viser at landet nå bruker to og en halv gang så mye på forsvaret som landet gjorde i 2001.

Også Australia, Indonesia, Malaysia, Singapore, Thailand, Vietnam, India, Japan og Sør-Korea har økt sine forsvarsbudsjetter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kinesisk fregatt

Kina har brukt mye penger på marinen de siste årene. Her er en fregatt ved kai i Shanghai i fjor.

Foto: GUILLAUME KLEIN / Afp

Kutt i Europa

Samtidig har den økonomiske krisen i Europa ført til kraftige kutt i forsvarsbudsjettene.

Leon Panetta

USAs forsvarsminister Leon Panetta har kuttet i budsjettet i år, men har fortsatt verdens suverent største forsvarslommebok.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

– Mellom 2008 og 2010 har det vært kutt i forsvarsbudsjettene i minst 16 europeiske NATO-land. I en stor del av disse har kuttene vært større en 10 prosent. sa IISS-sjef John Chipman.

Størst har kuttene vært i Storbritannia, med en nedgang på 30 prosent.

– Virkningen av kuttene i europeiske forsvarsbudsjetter viste seg under kampanjen i Libya, som synliggjorde mangler i tankfly, etterettning, overvåkning og rekognosering, skriver IISS i en pressemelding.

USA fortsatt suverent størst

USA beholder sin posisjon som landet som bruker suverent mest på militæret.

I 2011 brukte USA 793,3 milliarder dollar (4500 milliarder norske kroner) på de væpnede styrkene, mot 89,8 milliarder dollar (500 milliarder norske kroner) for Kinas vedkommende.

Til tross for at USA kuttet i forsvarsbudsjettet i fjor, så bruker landet fortsatt mer enn de ti neste landene på listen til sammen på militæret.

SISTE NYTT

Siste nytt