Hopp til innhold

Blir terrorister i fengslene

Internett er den viktigste arenaen for å rekruttere terrorister. Men også i fengselet blir muslimer inspirert av medfanger med ekstreme islamistiske synspunkter, ifølge en britisk rapport.

Mennene som sto bak terroren i London

De som stod bak terrorangrepene i London i juli 2005 var alle britiske statsborgere som var inspirert av radikal islam og som sa at de fant mye av sin inspirasjon på nettsider.

Abdul Miah ble først dømt til fengsel for narkotikaforbrytelser og ulovlig våpenbesittelse. Mandag får 25-åringen en ny dom, som en av ni menn som planla å angripe børsen og flere andre landemerker i London.

– Han gikk i fengsel som en småkriminell og da han kom ut igjen spydde han ut ekstreme synspunkter, sier en nabo av Miah ifølge avisen The Telegraph.

Selvmordsbomber på tre dager

En granskingskomité i det britiske Parlamentet har skrevet rapporten om hvordan muslimer blir inspirert til å drive voldelig kamp for sine politiske mål.

Rapporten påpeker at internett er den viktigste arenaen for rekruttering av islamistiske terrorister, og komiteen ber britiske myndigheter gjøre mer for å fjerne ekstremt innhold, skriver avisen The Guardian.

Nettet er viktigere enn fengsler, universiteter og religiøse møteplasser, ifølge rapporten. Samtidig viser rapporten til tilfeller der unge muslimer blir radikalisert mens det er innenfor murene.

Fengselet Belmarsh utenfor London

Fengselet Belmarsh utenfor London regnes som ett av arnestedene for britiske islamister.

Foto: MAX NASH / AFP

I ett tilfelle skal en fange etter tre dager i fengsel ha latt seg rekruttere som selvmordsbomber. Han var varetektsfengslet i høysikkerhetsfengselet Belmarsh, og havnet bare tre celler fra den radikale predikanten Abdullah al-Faisal.

Da han slapp ut, reiste han rett til Jemen og «lette desperat» etter jihad og en treningsleir, ifølge rapporten. Han havnet imidlertid på en moderat muslimsk skole, som endret synspunktene hans.

Det er spesielt Belmarsh-fengselet som blir trukket fram i rapporten.

Her sitter over 30 fanger og soner sine terrordommer. Fengselet har også en høyere andel muslimske fanger enn andre britiske fengsler, og parlamentarikerne mener ekstreme synspunkter blir spredd vidt omkring i fengselet.

Abu Hamza al-Masri

Den omstridte og egyptiskefødte imamen Abu Hamza al-Masri holder fredagsbønn i nærheten av Finsbury Park-moskeen i London i mars 2004.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

– Radikaliseres av nyhetene

Blant fangene er også den kjente, radikale predikanten Abu Hamza, som er blitt intervjuet i rapporten. Han avviser at han er noen kilde til radikalisering og sier det i stedet er britisk utenrikspolitikk som får britiske muslimer til å slutte seg til en væpnet kamp.

– Han mener det er nok å se på nyhetene for å bli radikalisert, heter det i rapporten.

  • Les også:

Abu Hamza, som angivelig fordømmer vold der en uskyldig tredjepart blir offer, mener imidlertid at fengselet er et godt sted for kontemplasjon og for å evaluere livene sine.

Predikanten, som er blind på det ene øyet og bruker krok etter å ha mistet en hånd, mener at arbeidsløshet ikke er en årsak til radikalisering.

SISTE NYTT

Siste nytt