Hopp til innhold

Pave-kyss ble for sterk kost

At paven kysser en imam ble for sterk kost for Vatikanet. Nå har kleskjeden Benetton trukket reklamemontasjonen etter sterke protester.

Paven kysser imam i Benetton-reklame

Pave Benedict XVI kysser imam Ahmed el-Tayyeb i Benettons reklame.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Bildet viser pave Benedict XVI som kysser Egypts Ahmed el-Tayyeb på munnen. Tayyeb er imam for moskeen al-Ashar i Kairo, og er en framtredende sunnimuslimsk leder.

President Barack Obama kysser statsminister Hu Jintao

USAs president Barack Obama kysser Kinas statsminister Hu Jintao.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp
Angela Merkel kysser Nicolas Sarkozy

Tysklands for bundskansler Angela Merkel kysser Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp
Mahmoud Abbas kysser Benjamin Netanyahu

Palestinernes president Mahmoud Abbas kysser Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Forholdet mellom de to er ikke det beste etter at pave Benedict uttrykte solidaritet med ofrene for et angrep på den koptiske kirken i Alexandria. Imamen så på uttalelsen som en innblanding, og nektet å sende en delegasjon til et tverrkirkelig møte i Roma.

- Uakseptabel

Vatikanets talsmann Federico Lombardi sier plakaten er en fullstendig uakseptabel manipulasjon av et bilde av Den hellige far i en kampanje som til sjuende og sist har et kommersielt siktemål.

Vatikanet varsler søksmål mot kleskjeden, melder nyhetsbyrået AFP. Det skjer for å hindre at bildet blir brukt i kampanjen, selv om Benetton har trukket det.

- Dette viser en alvorlig mangel på respekt for paven, og er en fornærmelse mot de troendes følelser. Bildet er en klar demonstrasjon av hvordan reklame kan krenke grunnleggende regler for menneskelig respekt ved å bruke provokasjon for å få oppmerksomhet, sier Lombardi, ifølge BBC .

- Vi beklager at bildebruken har såret de troendes følelser, skriver kjeden i en melding om etter at beslutningen om å trekke tilbake montasjen var tatt.

Benetton hevder at selskapet ville vise en pave som bekjemper en hatkultur.

Ideen til dette og andre bilder i kampanjen er hentet fra maleriet på Berlinmuren av den sovjetiske presidenten Leonid Bresjnev og den østtyske partisjefen Eric Honecker som kysser hverandre på munnen.

Mange kyss

De to geistelige er ikke de eneste som kysser i reklamekampanjen. To andre bilder viser USAs president Barack Obama som kysser henholdsvis Kinas statsminister Hu Jintao og Venezuelas president Hugo Chavez. Det hvite hus skal ikke være særlig begeistret.

Et annet bilde i kampanjen er også trukket tilbake. Det viser Tysklands forbundskansler Angela Merkel som kysser Silvio Berlusconi. Årsaken til at det bildet ble stanset i siste øyeblikk var at Berlusconi nettopp hadde levert sin avskjedssøknad da kampanjen skulle lanseres.

Merkel får likevel kysse på et annet bilde, nemlig med den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Andre par i het omfavnelse er palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og Nordkoreas leder Kim Jong Il og den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak.

Benetton er kjent for å provosere og få mye oppmerksomhet for sine reklamekampanjer. Det har kleskjeden klart denne gangen også.

Berlinmurens berømte kyss mellom statslederne Bresnjev og Honecker

Utgangspunktet for Benettons reklamekampanje er bildet på Berlinmuren av DDRs partisjef Erich Honecker som kysser den sovjetiske presidenten Leonid Bresjnev.

Foto: Herbert Knosowski / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.