Hopp til innhold

Nå kan de få en dronning

I dag ble det klart at førstefødte døtre kan arve den britiske tronen.

Det kunngjorde Storbritannias statsminister David Cameron i Australia i dag.

– Vi vil avslutte den mannelige førstefødtregelen, slik at den kongelige arverekkefølgen i fremtiden kun avgjøres av fødselen, sa Cameron i dag, etter samtaler med de 15 andre samveldelandene som dronningen Elisabeth II er statsoverhode for.

Åpner for katolikker

– Vi har også blitt enige om å fjerne reglene som hindrer monarker å gifte seg med katolikker.

Cameron har i lengre tid hatt den politiske støtten i Storbritannia til å foreta disse endringene, men trengte samtykke fra de andre samveldelandene før det kunne gjennomføres.

I et møte i Perth i Australia ble Canada, Australia, New Zealand og en rekke nasjoner i Karibia og Stillehavet enige om at tiden var inne for en forandring i den kongelige arverekkefølgen.

Video c13a5bde-38c1-4e39-99b1-f3272ac1fe63.jpg

Video: Her gir de hverandre sitt ja

Det har blant engelskmenn vært en viss skepsis mot disse endringene, men det kongelige bryllupet i vår mellom William og Kate har ført til økt støtte til de kongelige i Storbritannia.

Dagens dronning, overtok tronen etter sin far kong George, som døde av lungekreft i 1952. George som ble konge mot sin vilje da broren Edvard sa fra seg troen for å gifte seg med amerikanske Wallis Simpson, fikk to døtre sammen med sin Elizabeth. Eldste datteren og den nåværende dronningen overtok mer og mer av sin fars oppgaver etter hvert som hans helse ble stadig dårligere etter 2. verdenskrig.

Blodig historie

De kongelige i Storbritannia har en lang og blodig historie, spesielt har kampen mellom protestanter og katolikker vært hard.

Blant annet ble katolske Maria Stuart, skottenes dronning, fengslet og senere drept av sin egen kusine, Englands dronning Elisabeth.

Etter rundt tyve år i fangenskap ble Maria Stuart tiltalt og henrettet for forræderi i 1587.

Grunnen var, ifølge tiltalen, at hun hadde deltatt i tre konspirasjoner som hadde som mål å få Englands dronning myrdet slik at hun selv kunne overta tronen.

Like dramatisk har det ikke vært i Norge som gjennomførte en grunnlovsendring i 1990 der fødsel og ikke kjønn skulle avgjøre tronearvingen.

Märtha Louise ble dermed ikke norsk dronning, men Kronprins Haakon og Mette Marits eldste datter Ingrid Alexandra kan en gang bli det.

I Sverige derimot gjorde de denne forandringen i 1980, med tilbakevirkende kraft slik at kronprinsesse Victoria en gang kan bli Sveriges dronning.

SISTE NYTT

Siste nytt