Hopp til innhold

Infiltratører får skylda for bråket i Egypt

Den koptiske kirken i Egypt skylder på infiltratører etter helgas blodige sammenstøt i Kairo hvor 24 mennesker mistet livet.

Kirkens leder, Pave Shenuda III, ga mandag infiltratører skylden etter sammenstøtene mellom koptiske kristne og politi i Kairo søndag kveld.

Flere hundre koptiske kristne tok til gatene søndag for å demonstrere mot at en kirke i Aswan-provinsen ble ødelagt for en uke siden – de hevder muslimske ekstremister står bak kirkeødeleggelsen.

– De kristne får skylda

Egyptisk TV viste bilder fra demonstrasjonen, som startet utenfor TV-bygget, der demonstranter satte fyr på militære kjøretøy og kastet bensinbomber mot sikkerhetsstyrker. Vitner rapporterte om kraftig skyting, og at hundrevis angrep hverandre med kjepper. Tusener deltok i demonstrasjonen.

Pave Shenuda III legger skylden på fremmede infiltratører.

– Den kristne troen avviser voldsbruk. Fremmede har infiltrert demonstrasjonen, og det var disse som begikk de kriminelle handlingene som de koptiske kristne nå blir beskyldt for, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Dette ble klart etter at paven hadde hatt et møte med 70 andre kirkeledere mandag.

Ministerbekymring

EUs utenriksministre uttrykte sin sterke bekymring over situasjonen i Egypt da de kom til utenriksministermøte i Luxembourg.

– Jeg er veldig bekymret, svært urolig over sammenstøtene i Kairo, sa den britiske utenriksministeren William Hague før samtalene med sine 26 kolleger.

– Det er meget viktig at egyptiske myndigheter på nytt bekrefter religionsfriheten i landet, tilføyde han.

Italias utenriksminister Franco Frattini ba EU fordømme «den meget alvorlige volden mot kristne, de egyptiske kopterne».

Også Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle var meget bekymret

Også Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, tar sterk avstand fra voldsbruken mot demonstrantene i Egypt.

– Jeg er bekymret over det siste døgnets utvikling i Kairo og tar sterk avstand fra den omfattende voldsbruken mot koptiske demonstranter 9. oktober. Egypt har en nøkkelrolle i regionen, og det er svært viktig at den demokratiske overgangsprosessen ikke stopper opp, sier Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Vil ha undersøkelseskommisjon

Egypts regjerende militærråd ber regjeringen i landet nedsette en undersøkelseskommisjon for å granske urolighetene.

– De egyptiske militæres øverste råd ber regjeringen raskt nedsette en undersøkelseskomité for å avgjøre hva som skjedde og gå til rettslige skritt mot alle som beviselig har deltatt, direkte eller ved å opphisse til uro, heter det i en uttalelse etter rådets krisemøte mandag.

– De militære har gjort lite

De militære i Egypt er hardt presset for å levere demokratiske løsninger. Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn spør seg om de kan ha interesse av at søkelyset settes på andre forhold i landet.

Butenschøn peker også på at at de gamle motsetningene mellom den koptiske minoriteten og muslimene i landet har fått blusse opp gjennom flere episoder tidligere i år.

– De militære har gjort lite for å hindre angrep og fjerne underliggende motsetninger. Spørsmålet er om de nå kan ha fordel av spenninger og sammenstøt slik at søkelyset rettes mot noe annet sted enn dem selv, sier han, men vil ikke gi noe svar på spørsmålet.

Kairo

Ifølge ekspert har de gamle motsetningene mellom den koptiske minoriteten og muslimene i landet har fått blusse opp gjennom flere episoder tidligere i år.

Foto: Ahmed Ali / Ap





SISTE NYTT

Siste nytt