Hopp til innhold

Frykter mottrekk fra piratene

Væpnede vakter om bord på handelsskip utenfor Somalia har gjort det vanskeligere for piratene. Men nå frykter en av Europas fremste eksperter på pirater at det kan komme mottrekk som er vanskelig å forsvare seg mot.

Video c65cb9b2-db9f-492a-a1ab-fcd2811b5910.jpg

Nett-tv: Frykter mottrekk fra piratene

Stig Jarle Hansen

Stig Jarle Hansen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Foto: Truls Alsens Antonsen / NRK

Stig Jarle Hansen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap venter nå spent på hvordan piratene vil svare på rederienes bevæpning.

– Det kan være mange ting. Det kan være at de bruker gisler under en kapringssituasjon for å tvinge seg adgang selv om de står ovenfor bevæpnede vakter, sier Hansen til NRK.

Beveger seg nordover

Det norske forsvaret er også involvert i NATOs kamp mot somaliske pirater. Et norsk orionfly er stasjonert på Seychellene i Det indiske hav for å kartlegge og bekjempe piratene.

– Men i det siste har piratene, som et mottrekk, begynt å bevege seg ut av det indisk hav, og nordover, sier eksperten.

– Vi kan se at piratene sliter litt, de har en suksessrate som går ned. Nå har det nettopp vært to vellykkede angrep hvor det ble marinestorminger i etterkant, så vi ser at det har blitt tøffere å være pirat i de siste fire månedene, sier Hansen.

Piratene har færre skip nå enn tidligere som er kapret. Det er tydelig at vakter og militær tilstedeværelse hjelper.

– Det har vært et slags sjakkspill mellom rederinæringen og piratene over en tid, og jeg venter spent på hva piratene kan finne på for å møte bevæpningen. Det kan være at de bruker gisler under en kapringssituasjon for å tvinge seg adgang selv om man står overfor bevæpnede vakter.

SISTE NYTT

Siste nytt