Hopp til innhold

Kokain "regnet" fra himmelen

Feilslipp av store mengder kokain ble et så stort problem at myndighetene i Den dominikanske republikk måtte sette inn spesialfly i kampen.

Beslaglagt narktika i Den dominikanske republikk

Beslaglagt narktika i Den dominikanske republikk.

Foto: Kena Betancur / AP

– Det var som gaver fra Gud, sier den lokale drosjesjåføren til Time.

Han var blant innbyggerne på landsbygda i Den dominikanske republikk som tjente gode penger på å selge kokainen videre til kurerer - som narkotikaen egentlig skulle til i utgangspunktet.

Bommet på slippsted

Narkotikakarteller slapp nemlig ofte kokain fra små fly, slik at varene kunne plukkes opp av medarbeidere på bakken og fraktes videre. I Den dominikanske republikk utviklet det seg etter hvert til et stort problem at det til stadighet ble bommet på slippstedet.

Inntil nylig falt det stadig pakker med narkotika ned fra himmelen over landsbygda - rett i hendene på lokale innbyggere.

– Det var en bedre betaling enn noen annen jobb kunne gi, sier drosjesjåføren.

Han solgte mye av kokainen videre, men beholdt etter hvert en del selv også. Til Time forteller han at han utviklet en narkotikaavhengighet som et resultat av tilgangen på kokain.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

President i Den dominikanske republikk Leonel Fernandez

Med dette flyet har det dominikanske luftforsvaret skremt vekk de såkalte narkotikaflyene. Her er det president Leonel Fernandez (nummer to fra høyre) som inspiserer flyene.

Foto: EDUARDO MUNOZ / REUTERS

Tok opp kampen i lufta

Da problemet var på sitt største, i 2007, var det minst 200 fly som fløy over Den dominikanske republikk og slapp ut store mengder narkotika, skriver Time.

Landet har lenge vært et mellomsted i den internasjonale narkotikahandelen, og myndighetene innrømmet at landet nærmest ble bombardert med narkotika-leveranser og måtte ta grep for å få bukt med problemet.

De lånte derfor nær 94 millioner dollar, over 500 millioner kroner, fra Brasil for å kjøpe åtte fly av typen Super Tucano. Det skulle vise seg å bli en god investering.

Ifølge det dominikanske luftforsvaret har de med de nye flyene klart å drive bort flyene lastet med narkotika fra luftrommet over landet.

Men om narkotikaen ikke lenger "regner" fra himmelen, har Den dominikanske republikk store utfordinger knyttet til narkotika på bakkeplan.

Ifølge Global Post sliter rehabiliteringssentre i landet med å ha nok kapasitet til å håndtere den økende narkitikaavhengigheten i landet. En undersøkelse har vist at antall narkotikaavhengige hadde tidoblet seg fra 1975 til 2005. Da ble det anslått at rundt 300.000 av 9 millioner innbyggere, var narkotikaavhengige.

SISTE NYTT

Siste nytt