Hopp til innhold

Foraktet nazi-konsern legges ned

I.G. Farben hadde blant annet patent på giftgassen Zyklon B, som ble brukt i konsentrasjonsleire. Nå er det slutt for den tidligere industrigiganten.

Adolf Hitler hilser til tyske tropper i Wien

Storkonsernet I.G. Farben samarbeidet tett med Adolf Hitler. Her hilser han tyske tropper i Wien.

Foto: AP

66 år etter krigens slutt ser virksomheten til det foraktede tyske kjemikonsernet I.G. Farben endelig ut til å opphøre. Konsernet var tett knyttet til jødeutryddelsene under andre verdenskrig.

Konkursadvokater har nå bedt om å få restene av konsernet slettet fra den tyske fondsbørsen, skriver danske Berlingske Tidende . Dette skjer åtte år etter at det ble erklært konkurs.

Etter andre verdenskrig ble I.G. Farben oppløst og firmaene som utgjorde konsernet skilt. Et avviklingsselskap ved samme navn har imidlertid eksistert siden, og skulle blant annet utbetale skadeerstatning til tvangsarbeidere.

Fra før er det kjent at norske Hydro samarbeidet med den tyske kjemigiganten gjennom selskapet Nordisk lettmetall.

I.G. Farbens fabrikk like ved Auschwitz

I. G. Farbens fabrikk i nærheten av Auschwitz (1941). Fabrikken hadde i 1944 83.000 tvangsarbeidere.

Foto: Wikimedia Commons / Bundesarchiv

LES OGSÅ: Ville gjøre Hitler til kvinne

Børsnotert frem til nå

Ifølge den danske avisen har selskapet i større grad vært sentrum for finansakrobater enn for utbetalinger av erstatninger til ofrene for tvangsarbeid.

Mange har klaget over beskjedne utbetalinger fra selskapet, og den årlige generalforsamlingen i Frankfurt har ofte utløst store demonstrasjoner.

Firmaer som BASF, Agfa, Bayer, Hoechst gikk i 1926 sammen og dannet konglomeratet, som skulle bli en hjørnestein i den industrielle utryddelsen av jødene.

I.G. Farben har imidlertid vært børsnotert helt frem til i dag, men nå ser det endelig ut til å være slutt for den tidligere industrikjempen.

LES OGSÅ: Hitler fratatt æresborger-tittel

Fremstilte Zyklon B

I.G. Farben, (Interessen-Gemeinschaft Farbenindustrie AG) hadde blant annet patent på Zyklon B, gassen som ble brukt i konsentrasjonsleirenes gasskamre.

Adolf Hitler og Eva Braun.

Adolf Hitler og Eva Braun.

Foto: ARKIV / Scanpix

I.G. Farben var blant få private aktører som i 1941 fikk tillatelse til å bruke KZ-fanger som arbeidskraft.

Konsernet opprettet flere kjemiske fabrikker i nærheten av konsentrasjonsleirene. Fabrikkene var kjent for lange dager og forferdelige arbeidsforhold.

Bare ved I.G. Farbens fabrikk ved Auschwitz jobbet 83.000 slavearbeidere. Etter krigen ble i alt 23 I.G. Farben-sjefer tiltalt for krigsforbrytelser.

66 år etter krigens slutt ser det endelig ut til at et hatet konsern forsvinner for godt.

LES OGSÅ: Her er Hitlers "Voffen SS"

SISTE NYTT

Siste nytt