Hopp til innhold

Hitler ikke lenger æresborger av Amstetten

Den østerrikske byen vil ikke lenger være bekjent av å ha Adolf Hitler som æresborger.

Adolf Hitler og Amstetten

Innbyggerne i Amstetten vil kvitte seg med nazi-tilknytningen og har derfor trukket tilbake Adolf Hitlers æresborgertittel.

Foto: SCANPIX

Amstetten som de siste årene har vært mest kjent for den incestdømte Josef Fritzl og hans hemmelig bunker, forsøker nå å kvitte seg med flere dårlige minner.

Inntil nylig har nemlig en annen minst like omstridt østerriker vært æresborger av byen som ligger 150 kilometer vest for hovedstaden Wien.

I 1939 besøkte Adolf Hitler Amstetten og ble tildelt den gjeve tittelen.

Oppdaget i 1996

Denne uken behandlet byrådet i Amstetten et forslag fra Det grønne partiet om å trekke tilbake ærestittelen fra diktatoren som tok sitt eget liv for 66 år siden.

Et overveldende flertall gikk inn for forslaget, mens to medlemmer fra det høyrevridde Frihetspartiet nektet å stemme fordi de mente Hitler uansett mistet tittelen da han døde.

Hitlers æresborgerskap i Amstetten ble påpekt av en historiker allerede i 1996, men først nå har byen valgt å ta et endelig oppgjør med sin nazi-fortid.

Ifølge Det grønne partiet har også en rekke andre høyprofilerte nazister fått tilsvarende heder fra byen.

Full opprydning

En meningsmåling som ble utført i forbindelse med at det var 70 år siden Hitler kom til makten, viste at rundt 60 prosent av østerrikerne er lei av å snakke om nazifortiden og vil komme seg videre.

Etter denne ukas beslutning i Amstetten, har også flere andre østerrikske byer gått gjennom arkivene sine for å sjekke om Hitler fortsatt kan være æresborger der, melder BBC.

I den sørlige byen Klagenfurt tok borgermester Christian Scheider øyeblikkelig affære og strøk Hitlers navn fra æresrullene uten å vente på debatten.

Historikere i byen har kommet fram til at Hitler fikk æresborgerskap her i 1938.

SISTE NYTT

Siste nytt