Hopp til innhold

Politijakt på 14 senatorer i USA

Republikanerne i senatet i Wisconsin i USA har sendt politiet ut for å finne minst én av de 14 demokratene som har stukket fra delstaten for å unngå å delta i en avstemning.

Wisconsin-guvernør Scott Walker

Wisconsin-guvernør Scott Walker vil ha balanse i budsjettet og frata fagforeningene rettigheter.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Anders Tvegård (USA)

Demokratene har forsvunnet fra Wisconsin for å slippe å delta i avstemningen om et lovforslag for vil skjære ned i budsjettet og innskrenke fagforeningenes rettigheter.

Det har de siste dagene vært store protester mot forslagene, og 14 delstatssenatorer har rett og slett stukket av.

Wisconsin: Fagforeningens vugge

– Fagforeningsrettighetene er kommet for å bli, roper folkemengden utenfor parlamentsbygget i Madison. Slagordene når inn i rotundaen der også noen tusen demonstranter har tatt seg til rette med plakater og gitarer. Men Wisconsins guvernør bøyer ikke av.

– Vi kan ikke gjøre som tidligere og vente på føderal hjelp, forklarer republikaneren Scott Walker, som rett over nyttår ble tatt i ed som Wisconsins guvernør. Heller ikke sentralmyndighetene har penger, sier han.

Wisconsin-senator Jon Erpenbach

Wisconsin-senator Jon Erpenbach er en av de 14 forsvunnede senatorene.

Foto: M . Spencer Green / Ap

Wisconsin er blitt nasjonal kamparena i striden om nedjustering av lønn, ytelser og fagforeningenes makt. Delstaten var, symbolsk nok, den første som ga organiserte forhandlingsrett tilbake i 1959 og ses på som den moderne fagforeningens vugge.

VIl ha kontroll over delstatsøkonomien

Guvernør Walker har lagt opp en plan for å kutte i budsjettene og få kontroll over økonomien i delstaten, som ligger i midtvesten. Han vil tvinge offentlige ansatte til å ta en større del av utgiftene selv.

For eksempel skal innbetaling til pensjonskassa øke til 5,8 prosent av lønna, og innskuddet til helseforsikringen skal dobles til 12,6 prosent.

Arbeiderne kunne kanskje vært med på innsparingene for å hindre at 10.000 kolleger mister jobben i delstatsapparatet, slik guvernøren hevder vil være tilfelle.

Men protestene startet da guvernøren også ville frata fagforeningene rettighetene til å forhandle alt bortsett fra lønn. Og en eventuell lønnsøkning skal ikke være høyere enn inflasjonen eller prisstigningen.

– Den eneste måten vi kunne stanse prosessen

Delstatssenator Jon Erpenbach forklarer hvorfor de har stukket av:

– Grunnen er at dette er den eneste måten vi klarte å utsette prosessen, slik at folk skulle bli hørt og få fortalt hva denne saken betyr for dom. Men den viktigste grunnen er for å få guvernøren til å sette seg ned og snakke fornuftig om forslaget.

Erpenbach uttaler seg fra et ukjent sted. Han og 13 andre demokrater reiste fra Wisconsin før helga for å stanse guvernørens forslag.

Uten dem er ikke Wisconsins kongress beslutningsdyktig, og Erpenbach vet at republikanerne har stort nok flertall til å vinne dersom det blir avstemning denne uka.

Demonstranter i Wisconsin

Demonstranter sover i rotundaen i delstatsforsamlingen i Madison, Wisconsin.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Obama melder seg på i kampen

Også USAs president Barack Obama har meldt seg på.

– Det er et angrep på fagforeningene, sier president Barack Obama i en uvanlig krass uttalelse til lokal-TV i Milwaukee.

Det er sjelden han blander seg inn lokale saker, men Obama er klar over at utfallet i Wisconsin kan få store konsekvenser.

Fagforeningene, demokratenenes største inntekts- og grasrotkilde, er fornøyd med at presidenten etter to år endelig viser at han også vil være på deres lag, ikke bare næringslivets. De vet godt at andre delstater med røde tall også tenker i liknende baner.

Flere delstater kan komme etter

De republikanskstyrte delstatene Ohio og Tennesee har allerede varslet at de vil forsøke å innskrenke fagforeningenes makt under påskudd av at det vil hjelpe på budsjettet.

Fagbevegelsens medlemslister i USA har gått ned i takt med fabrikknedleggelser. Det er flere medlemmer fra offentlige sektor enn privat, og fagforeningene representerer nå bare rundt 12% av den amerikanske arbeidsstokken.

Men de mobiliserer nok til å overta overskriftene og den politiske debatten her i USA.

Har 19-14-flertall i Senatet

I flere dager har Representanthuset i Wisconsin diskutert saken, og kan være klare til å stemme om kort tid. De er enige om å gjøre debatten kort og stemme over forslaget.

Men den endelige avgjørelsen vil bli tatt i Senatet, der demokratene er på flukt.

Republikanerne har et 19-14-flertall i Senatet, men det må være minst 20 personer til stede under avstemningen for at forsamlingen skal være beslutningsdyktig.

Flere republikanere tror de forsvunnede senatorene sover i sine egne senger hjemme, men håper at politimennene kan overtale dem til å komme tilbake til delstatssenatet. Politiet har ikke myndighet til å arrestere dem for ikke å stille i senatet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoen fra Twitter skal vise stormingen av Hamilton Hall

Gaza-demonstrasjon i USA: Har barrikadert administrasjonsbygg på Columbia

New York-universiteta Cornell og Columbia har byrja å straffe studentane sine for teltleirane ved campus. På det siste har uroa eskalert markant tysdag morgon.