Hopp til innhold

Kjernen i Midtøsten-konflikten

17 år etter at Oslo-avtalen ble signert er palestinerne og Israel lang fra hverandre i mange av de viktigste punktene.

Hovedaktørene bak Oslo-avtalen

Hovedaktørene bak Oslo-avtalen. I midten ved bordet sitter tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst, og rett bak seg har han Israels daværende utenriksminister Shimon Peres. Holst er flankert av den israelske forhandlingslederen Uri Savir (til høyre) og hans palestinske motpart Abu Ala.

Foto: Politiet / SCANPIX

Palestinsk stat og makt

Palestinerne ønsker en uavhengig og fullstendig suveren stat på Vestbredden og Gazastipen. Israel ønsker en demilitarisert palestinsk stat og beholde kontrollen over luftrommet og grensene.

Palestinske grenser og jødiske bosettinger

Palestinerne vil at Israel skal trekke seg tilbake fra alt land som er okkupert etter krigen i 1967 og å legge ned alle jødiske bosettinger. Men de har akseptert et prinsipp om landbytte.

Israel utelukker å gå tilbake til grensene fra før 1967, men er villig til å trekke seg ut av enkelte deler av Vestbredden samt å innlemme sine største bosettinger.

Palestinerne ønsker å stanse alle bosettingsutbygginger mens samtalene pågår. Israels ti måneder lange delvise byggestans avsluttes mot slutten av september.

Jerusalem

Israel tok arabiske Øst-Jerusalem i 1967 og innlemmet det senere i Israel. Israel anser byen som sin «evige og udelelige» hovedstad.

De palestinske myndighetene ønsker å gjøre Øst-Jerusalem, som er hjem for omtrent 260.000 palestinere og over 200.000 israelere, til sin hovedstad i en fremtidig stat.

Under fredssamtalene med USAs president Bill Clinton på Camp David i 2000 tilbød Israel å dele eierskapet av den arabiske delen. Statsminister Benjamin Netanyahu har ikke gjentatt tilbudet. Camp David-samtalene brøt sammen på grunn av Jerusalem-konflikten og statusen til de palestinske flyktningene.

Flyktninger

Palestinerne ønsker at Israel skal anerkjenne «retten til å vende tilbake» for palestinerne som flyktet eller ble kastet ut da Israel ble opprettet i 1948. I alt, med deres etterkommere, teller disse nå 4,7 millioner flyktninger. Israel avviser kravet.

Vann

Israel kontrollerer 80 prosent av grunnvannsressursene på Vestbredden. Palestinerne ønsker en mer lik fordeling.

Israels «jødiskhet»

Netanyahu vil at palestinerne skal anerkjenne Israel som «det jødiske folkets land».

Palestinerne avviser kravet, og sier at det impliserer en forsakelse av retten til å vende tilbake for de palestinske flyktningene.

SISTE NYTT

Siste nytt