Hopp til innhold

Norsk klatrer tviler: Er dette første kvinne på verdens tøffeste fjell?

En norsk klatrer har havnet midt i en delikat strid blant flere kvinnelige klatrere. De kjemper om tittelen "Første kvinne på toppen av verdens tøffeste fjell".

Den sørkoreanske klatreren Oh Eun-Sun

- Dette bildet av Oh Eun-Sun er ikke tatt på toppen av Kanchenjunga, sier den norske klatreren Jon Gangdal.

Foto: BLACK YAK / Afp

Norske Jon Gangdal sår tvil om sørkoreanske Oh Eun-Sun er den første kvinnen på 14 av verdens høyeste fjelltopper.

6. mai 2009, da den sørkoreanske kvinnen hevder hun nådde toppen av den vanskeligste, 8 586 meter høye Kangchenjunga i Himalaya, var Jon Gangdal i leiren et stykke nedenfor toppen.

– Den dagen i mai var det et forferdelig vær, forteller Gangdal. Jeg og min svenske klatrervenn Mattias Karlsson avgjorde at vi ikke skulle gjøre noen fremstøt mot fjelltoppen den dagen.

Fire kvinner i fjellet

Men den profesjonelle sørkoreanske klatreren Oh Eun-Sun lot seg ikke stanse. Tre andre kvinner var ute i samme ærend. Den hardeste konkurrenten var spanske Edurne Pasaban. De andre to var fra Sør-Korea og Italia. Ingen av disse forsøkte å nå toppen denne dagen.

Men Oh Eun-Sun la i vei. – Vi synes det virket helt halsbrekkende, sier Jon Gangdal. Fjellet er det vanskeligste av de 14 toppene.

Tilbake etter 30 timer

Etter 30 timer kom hun ned igjen, og erklærte at hun hadde nådd toppen. Tittelen som første kvinne på 14 av verdens høyeste topper er prestisjetung, og stadig flere setter spørsmålstegn ved om Oh Eun-Sun virkelig nådde toppen av Kanchenjunga.

– De bildene jeg har sett, er ikke tatt på denne toppen, sier Gangdal, som selv har vært der.

Jon Gangdal og Mattias Karlsson

Jon Gangdal (th) og Mattias Karlsson på toppen av verdens tredje høyeste fjell Kangchenjunga (8586 m) 18. mai 2009.

Så et rødt flagg

Tolv dager etter Oh Eun-Sun, besteg den norsksvenske herreduoen det vanskelige fjellet.

– Femti meter under toppen fant vi et rødt flagg av den typen som vi pleier å plante på toppen av fjellet. Det ble holdt fast med en stein i hvert hjørne. Jeg vet ikke om dette var Oh Eun-Suns flagg, sier Gangdal.

Mattias Karlsson har bekreftet at han også så flagget.

– Dette er viktig, for vi befant oss helt i ytterkanten av vår yteevne, og hukommelsen er tvilsom under sånne forhold, forteller den norske klatreren.

Se video av klatreturen:

Video FJELLKLATRER-020910-WW_MXF_Innboks.MP4

Jon Gangdal på en av de bratteste passasjene like under toppen.

I ettertid har konkurrentene brukt dette flagget til å så tvil om Oh Eun-Sun i det hele tatt nådde toppen.

– Både jeg og Mattias har fått haugevis av forespørsler og blitt tatt til inntekt for både det ene og det andre synet. Sørkoreanske The Chosun Ilbo har på fritt grunnlag tolket oss dithen av vi støtter Oh Eun-Sun.

– Vi tar egentlig ikke stilling til striden. Vi har bare sagt at vi ikke kjenner igjen konturene på bildene av Oh Eun-Sun fra toppen av fjellet. Vi har også sett et rødt flagg, men vet ikke om det var den sørkoreanske klatreren som mistet det på vei mot toppen, sier Gangdal.

Mye prestisje

Oh Eun-Sun

Oh Eun-Sun

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Fire kvinnelige klatrere var i fjellet denne dagen. De var alle ute etter å bli den første kvinnen til å bestige alle de 14 fjelltoppene over 8000 meter. Alle ville gjerne gjøre unna Kanchenjunga, som er den tøffeste.

Oh Eun-Sun hevder fortsatt at hun er først. Nummer to, spanske Edurne Pasaban, vil gjerne rykke opp, og ønsker å få brakt på det rene om konkurrenten virkelig var først.

En annen av de fire, en sørkoreansk kvinne, døde senere under klatring i Pakistan. De er alle profesjonelle klatrere, og tittelen handler om mye mer enn prestisje. Det er levebrødet, forteller Gangdal.

SISTE NYTT

Siste nytt