Hopp til innhold

- Fortell folk at de er feite

Britisk minister mener man må ta i bruk rene ord for pengene for å motivere overvektige til å slanke seg.

Fedme

Britisk minister sier at begrepet «feit» er mer egnet til å motivere folk til å slanke seg, og at dette er med på å få folk til å ta mer personlig ansvar for egen situasjon.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Underminister Anne Milton i Helsedepartementet mener at leger og annet helsepersonell må ta i bruk tøffere språklige virkemidler for å få folk til å slanke seg.

Hun sier at begrepet «feit» er mer egnet til å motivere folk til å slanke seg, og at dette er med på å få folk til å ta mer personlig ansvar for egen situasjon.

Til BBC sier hun: «Dersom jeg ser meg selv i speilet og tenker at jeg «lider av fedme», vil det bekymre meg mindre enn om jeg tenker at «jeg er feit».

Stort fedmeproblem i Storbritannia

Storbritannia er et av landene i verden med høyest andel av overvektige innbyggere, og myndighetene forsøker desperat å gjøre noe med dette. Milton er en del av den nye regjeringen til David Cameron, og dette kan bære bud om en tøffere helsepolitikk.

Andre helsepolitikere i den nye Cameron-regjeringen har gått til angrep på den opplysende tonen i offentlige holdningskampanjer mot fedme.

Professor Steve Field i den britiske legeforeningen gir Milton støtte, og sier at han selv også forsøker å bruke ordet «feit» så ofte som mulig.

- Jeg tror at ordet «fedme»er med på å sykeliggjøre tilstanden, mens vi heller bør være mer brutale og ærlige. Man kan gjøre seg populær med å si til folk hva de vil høre, og legene gjør dessverre for mye i stedet for å snakke i klartekst, sier Field.

Advarer

Men en annen britisk helsetopp, professor Lindsey Davies i Faculty of Public Health, advarer mot språkbruken.

Det ligger mye stigmatisering i å bli kalt for «feit», sier hun, og sier at ordet «fedme» ble tatt i bruk for å få pasientene til å tenke på tilstanden sin på en annen måte.

- Fedme er mer noe som skjer med folk enn noe de er. Selv ville jeg kanskje heller sagt «kan vi snakke om vekta di?»

SISTE NYTT

Siste nytt