Hopp til innhold

«Obama Menteng-gutten» på kino

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Du er fra Vesten, men du er svart. Du har rart hår og stor nese, sier en av guttene i filmen når en ung gutt presenterer seg som «Barry».

Årets filmpremiere for Obama-frelste har nå hatt sin første visning i Jakarta.

Filmen er basert på en bok av Damien Dematra, en indonesisk kunstner som har skrevet rundt 60 bøker, står bak 27 filmer og en gang malte 365 bilder på ett år.

Skuespiller Hasan Faruq Ali som 12 år gamle Barack Obama

Skuespilleren Hasan Faruq Ali spiller 12 år gamle Barack Obama.

Foto: Yurri ERFANSYAH / Afp

Men selv med denne store produksjonen bak seg er det hans seneste artisteri som vil få størst oppmerksomhet - filmen om USAs president Barack Obamas barndom i Indonesia.

For å se en smakebit fra filmen, klikk på bildet i toppen av artikkelen.

Obama, gutten fra Menteng

Filmen har fått tittelen «Obama Anak Menteng» - eller «Obama, gutten fra Menteng» - og handler om ett år, 1970, i Obamas liv, da han bodde i Jakarta-bydelen Menteng sammen med moren og sin indonesiske stefar.

Ifølge filmskaper Dematra er filmen 60 prosent fakta og 40 prosent fiksjon, og for å fortelle historien intervjuet han 30 personer som kjenner til Obamas tid i Indonesia, sier han til Time Magazine.

Filmskaper Damien Dematra

Damien Dematra har skrevet boken og vært med å lage filmen om unge Barack Obama.

Foto: ROMEO GACAD / Afp

De gamle vennene til USAs nåværende president mener at måten Obama går på, snakker på og kroppsspråket hans er det samme i dag som i 1970. Men da var det flere som kjente ham som Barry Soetoro, ikke som Barack Obama.

Vestlige kinogjengere vil se en annen verden, mener Dematra.

– De kommer til å se Obama spise kylling satay, ikke hamburgere. De får se Obamas naboer og venner gå med saronger og muslimske kapper, sier filmskaperen til nyhetsbyrået AFP.

Har kuttet scenen der Obama ber mot Mekka

En scene som er droppet fra filmen, men som er med i boken, er av unge Obama som bøyer seg mot Mekka i bønn. Ifølge Dematra ble beskrivelsene i boken brukt mot Obama i valgkampen, men han mener at alt ble tatt ut av sin sammenheng.

At Obama knelte mot Mekka i bønn var bare én av mange ting unge «Barry» gjorde for å komme overens med de andre barna i Jakarta, mener Dematra.

– Han forsøkte bare å etterligne alt vennene hans gjorde. Når han så dem be i en kirke, gjorde han det også. Å bruke dette som et bevis på at han egentlig er muslim, er ikke riktig, sier Dematra.

Skuespiller Hasan Faruq Ali (til høyre) spiller Barack Obama

Barack Obamas indonesiske stefar lærer ham å bokse i filmen «Obama Anak Menteng». Men Obama lærer seg selvsagt at ingen ting løses med vold.

Foto: MVP PICTURES / Afp

Håper presidenten ser filmen for de gode minnenes skyld

Dematra mener også at Obama vil kunne hygge seg med filmen, og sier at hvis han selv var presidenten ville han sett filmen i kinorommet i Det hvite hus før han gikk til Det ovale kontor for å tenke tilbake på alle de gode minnene.

Filmskaperen beskriver den unge Obama som en grei gutt som var glad i sport og som forsøkte å finne ut hva han ønsket å gjøre med livet sitt.

Skuespillerne i filmen består av ukjente indonesere, og filmen ble ferdig i løpet av én måned. Ifølge Dematra kostet det bare 1 million dollar å lage den 100 minutter lange «Obama Anak Menteng».

Opprinnelig skulle filmen være klar til Obamas Indonesia-besøk tidligere i juni, men siden den amerikanske presidenten fikk mye å gjøre på hjemmebane er besøket til det gamle nabolaget foreløpig utsatt til november.

Filmskaperne håper filmen kan vises internasjonalt i september i år.

Filmen er ikke bestilt til Norge ennå, men Oslo Kino opplyser til NRK at de vil følge med og sette filmen opp på kino dersom det skulle vise seg interessant.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt