Hopp til innhold

Askeskyen sprer seg

Flyplassene i Milano er åpne igjen etter å ha vært stengt siden kl. 08 søndag morgen, men askeskyen fortsetter å skape problemer for europeisk luftfart.

Prognosekart for askeskyen

Prognosenkart, sendt ut kl. 09 søndag, viser hvordan askeskyen i flysone 2 vil spre seg(I sone 2 er det mulig å fly dersom flyselskapet har godkjente tekniske og operative prosedyrer.).

Foto: metoffice.gov.uk

Flyplassen i Milano

Det ble lenge å vente for mange av passasjerene på Malpensa-flyplassen ved Milano i dag.

Lørdag lå askeskyen over deler av Portugal og Spania. 19 flyplasser måtte stenge, og minst 700 flyavganger ble innstilt.

Vulkanen på Island fortsetter å produsere store mengder aske, og det betyr trøbbel for flytrafikken, men i løpet søndagen har askemengden fra vulkanen på Island avtatt.

Tidligere i dag måtte SAS innstille 9.35-flyet til Milano fordi flyplassene i Milano lå i flyforbudsonen, sier informasjonssjef i SAS, Kenneth Vikse til NRK.no.

Dette flyet skulle etter planen returnere til Gardermoen kl. 15.40, men den avgangen er naturlig nok innstilt.

Sender et større fly til Milano

SAS sier passasjerene må vente til i morgen med å komme seg hjem.

– Vi setter inn et større fly som kan ta med alle hjem mandag, sier Kenneth Vikse til NRK.no

SAS har også innstilt en rundtur til Keflavik på Island.

Måtte stenge Milano

De italienske luftfartsmyndighetene stengte flyplassen i Milano fra kl. 08 i dag, og holder den stengt frem til kl. 14.

Flyplassene Linate og Malpensa åpnet igjen som planlagt klokken 14. Flere avganger er forsinket, og flere fly er innstilt.

Britiske MetOffice opplyser på sin nettside søndag at vinden ventes å blåse fra nordlig retning søndag og mandag. Mestparten av askeskyen vil derfor trolig holde seg over Atlanterhavet, nær vestlige deler av De britiske øyer, ifølge Met Office.

askeutbredelse i sone 1

Dette kartet viser askeutbredelse i sone 1 (flyforbudsonen). Fra bakkenivå til flight level 200.

Foto: Eurocontrol

Deler av luftrommet over Frankrike og Portugal måtte også stenge i dag, og flere avganger måtte innstilles, melder AFP.

Franske myndigheter sier 20 avganger fra flyplassen i Nice måtte innstilles i dag. Dette er den nærmeste internasjonale flyplassen for Cannes, der filmfestivalen starter førstkommende onsdag.

Alle fly til og fra flyplassen i Porto i Portugal er innstilt, og trafikken vil tidligst komme i gang igjen klokka 14, ifølge portugisiske myndigheter.

På flyplassene i Venezia og Trieste går flytrafikken trolig som normalt.

I det nordlige Spania åpnet de fleste flyplassene igjen søndag etter å ha vært stengt i går. Kun tre flyplasser er fortsatt stengt, i Santiago de Compostela, Vigo og La Coruna. Flyplassen i Barcelona var blant de som kunne åpne igjen søndag morgen.

Les også: Kjevik slepp truleg unna ny askesky

Video Mer aske på Island

Nytt vulkanutbrudd på Island fører til store mengder aske. Denne videoen er fra lørdag.

Holder øye med situasjonen

Fra Moss lufthavn Rygge har alle flybevegelser gått som normalt søndag morgen, uten forsinkelser. Men ifølge markedssjef Silje Thoresen ved lufthavnen evalueres situasjonen kontinuerlig.

– Klokken 09 kom det nye værdata som skal vurderes. Meldingene fra i natt går imidlertid ut på at all trafikk skal gå som normalt fra Moss lufthavn Rygge hele dagen søndag, sier Thoresen.

Lørdag ble en av Ryanairs rute til Malaga kansellert.


– De valgte å kansellere på grunn av problemene i Spania, selv om flyplassen i Malaga var åpen. Norwegians rute til samme destinasjon gikk som planlagt. Og det oppsto heller ikke store forsinkelser her på grunn av den kanselleringen.

– Men hvordan kunne Ryanair kansellere mens Norwegian hadde en avgang til samme destinasjon?

– Det er opptil flyselskapene selv å vurdere så lenge flyplassen ikke er stengt av luftfartsmyndighetene. I går rammet askeskyen deler av Spania og de to flyselskapene gjorde forskjellige valg når det gjaldt Malaga, som ikke var stengt.

Thoresen oppfordrer reisende til å møte opp til avtalt tidspunkt på flyplassen, og å holde seg oppdatert på flyselskapene og lufthavnens nettsider.

SISTE NYTT

Siste nytt