Hopp til innhold

Prins Harry vil gå til Nordpolen

Fire funksjonshemmede soldater skal bli de første til å gå til Nordpolen ved egen hjelp, og kan få prins Harry som følgesvenn på turen.

Prins Harry og soldatene som skal til Nordpolen

Prins Harry på pressekonferansen der deltakerne ble presentert.

Foto: Suzanne Plunkett / Scanpix/AFP

Den britiske prinsen er frontfigur for prosjektet «Walking With the Wounded», og presenterte fredag de fire soldatene som skal være med på den harde turen.

Soldatene, som alle ble skadd i tjenesten, skal forsøke å gå fra Sibir til Nordpolen, en tur på nesten 50 mil.

Klarer de det, får de en plass i rekordbøkene som den første ekspedisjonen med funksjonshemmede medlemmer som tar seg til Nordpolen ved egen hjelp.

Kaptein Martin Hewitt, løytnant Guy Disney og marinesoldatene Matthew Kingston og Rob Copsey ble valgt ut blant 100 søkere.

Prins Harry tester utstyret som skal brukes på turen til Nordpolen

Prins Harry tester utstyret som skal brukes på turen til Nordpolen.

Foto: Suzanne Plunkett / Scanpix/Reuters

– Disse gutta har vist fantastisk mot og besluttsomhet. Vi følte at ved å gjøre noe så spesielt som dette, kunne vi vise at de er ekstraordinære mennesker, sa prins Harry ifølge BBC.

Nordmann med på turen

Tre av dem ble skadd i Afghanistan, og er fortsatt i tjeneste i militæret.

Hewitt er lam i høyre arm etter å ha blitt skutt med hagle, Disney mistet et bein etter å ha blitt truffet av en granat, og Kingston mistet et bein etter å ha blitt skutt.

Copsey, som har deltatt i den første gulfkrigen og vært utstasjonert i Rwanda, mangler nederste del av høyrebeinet etter at han tråkket på en landmine, skriver Sky News.

– Dette er den ultimate utfordringen. En mulighet som dette kommer bare en gang i livet, sier Copsey.

Han har blant annet løpt flere maraton og stått på ski i alpene, men sier han frykter kuldeskader mest.

Inge Solheim

Den norske polfareren Inge Solheim blir med.

Foto: Petter Nyquist

Med seg på turen har soldatene erfarne polfarere, blant dem den nordmannen Inge Solheim, som også var med i Kampen om Sørpolen .

Prins Harry vil være med

Og prins Harry, som selv utdanner seg til å bli pilot i det britiske luftforsvaret, sier han kan tenke seg å bli med på deler av turen.

– Dersom de militære forpliktelsene mine tillater det, har jeg kjempelyst til å gå sammen med gruppa, kanskje fem dager mot slutten hvis det er tillatt, sier han.

Turen ventes å ta rundt fire uker, og de involverte håper å få samlet inn en million pund til å hjelpe andre krigsveteraner tilbake i arbeidslivet.

Den tidligere soldaten Edward Parker, som startet «Walking With the Wounded», mistet selv begge beina i Afghanistan i fjor.

– Dette blir min måte å si takk på, mens vi samler inn penger som trengs sårt i arbeidet med å hjelpe disse modige menneskene tilbake i tilnærmet normale liv, sier Parker.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.