Hopp til innhold

Drepte som tiåring - fortsetter å begå lovbrudd med full anonymitet

Jon Venables satt fengslet i åtte år for drapet på to år gamle James Bulger i 1993. Retten bevilget ham anonymitet for resten av livet, men han fortsetter å begå nye lovbrudd.

Jon Venables etter drapet i 1993

Jon Venables etter drapet i 1993.

Foto: PA/Police / Scanpix/AP

Bulgers mor vil nå at Venables skal siktes med sin egentlige identitet, hun er lei av at sønnens drapsmann skjermes.

Men advokater mener dette kan ødelegger hans mulighet for å få en rettferdig rettssak.

James Bulger som ble drept to år gammel av to 10 år gamle gutter i 1993

James Bulger ble drept av Jon Venables og Robert Thompson i 1993.

Foto: Scanpix/AP

Drepte toåring

Ti år gamle bortførte Venables og Robert Thompson toåringen James Bulger fra et kjøpesenter i Merseyside i Nordvest-England og drepte ham. Begge tilbragte åtte år i sikkerhetsanstalter, etter en rettssak som fulgte helt ordinær «voksen» rettsrutine. De ble løslatt i 2001 mot streng overvåking.

Begrunnelsen for løslatelsen var at guttene uttrykte anger over det de hadde gjort, og at de viste personlig utvikling og hadde gjennomført utdannelse.

Etter løslatelsen fortsatte imidlertid Venables å begå lovbrudd. Han brøt tidlig reglene for sin prøveløslatelse ved å blant annet besøke Liverpool og Merseyside der forbrytelsen fant sted, til tross for et totalforbud. Han skal ha vært i besittelse av kokain, og han skal også ha begått sexforbrytelser.

Nye lovbrudd under nytt navn

Ni år etter at han slapp ut er Venables på ny i politiets søkelys. Under en større operasjon skal politiet ha kommet over en rekke grove bilder med barneporno, skriver The Sun .

Justisminister Jack Straw er under et sterkt press for å offentliggjøre hvorfor han er fengslet på ny. Mens de mener offentligheten ikke behøver å vite, mener Bulgers foreldre at handlingen og forbryteren må gjøres kjent.

Rettferdig?

27 år gamle Venables skal selv ha avslørt sin egentlige identitet opptil flere ganger ved å fortelle folk sitt egentlige navn.

Advokater argumenterer imidlertid med at Venables bør siktes under et falskt navn for å kunne få en rettferdig rettssak.

SISTE NYTT

Siste nytt