Hopp til innhold

Obama med budskap om forsoning

Forsoning mellom den muslimske verden og Vesten var Barack Obamas hovedbudskap i Kairo. Men presidentens tale var også en klar irettesettelse av Israel, mener USA-ekspert Ole O. Moen.

Barack Obama

Jeg er kommet til Kairo for å søke en ny begynnelse mellom USA og verdens muslimer, sa USAs president Barack Obama i sin tale i Kairo.

Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

Les også: Obama møtt med applaus i Kairo

Les også: Spent på Obamas muslim-tale

Obama innledet den en time lange talen til den muslimske verden med å takke og hilse tilhørerne på arabisk.

- Jeg er kommet til Kairo for å søke en ny begynnelse mellom USA og verdens muslimer, sa Obama til tilhørerne i den egyptiske hovedstaden.

- Jeg vet at en endring ikke kan skje over natten, men jeg er overbevist om at vi må lytte, lære og respektere hverandre for å bevege oss framover, fremholdt den amerikanske presidenten.

Han understreket samtidig hvor viktig det er med ærlighet.

Overrasket over Obama

USA-kjenneren Ole O. Moen, som er professor ved Universitetet i Oslo, er mest overrasket over hvor tydelig Obama sa fra om Palestina-konflikten.

- Obama sa selvfølgelig at båndene mellom USA og Israel ikke må brytes, og at israelernes rett til å leve og bo er helt uomtvistelig. Men han sa også tydelig at det samme må gjelde palestinerne, sier Moen til NTB.

Han peker på at Obama i klartekst sier at alle partene i Midtøsten-konflikten har forpliktet seg til å følge det såkalte veikartet for fred. Det har Israels utenriksminister Avigdor Lieberman avvist. Så det er en sterk irettesettelse av den nye regjeringen i Israel.

Det var klar tale, og samtidig også en klar avvisning av Hamas. Obama sier de må finne seg i å godta at Israel blir.

Deler håpet

Israelske myndigheter understreket torsdag at de deler Obamas håp om forsoning mellom Israel og den muslimske verden, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den israelske regjeringen uttrykker håp om at president Obamas viktige tale i Kairo vil føre til en ny epoke med forsoning mellom Israel og den arabiske og muslimske verden, het det i en offisiell israelsk uttalelse.

Nabil Abu Rdaniah, talsmann for den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, var godt fornøyd med Obamas budskap i Kairo.

- Han sender en klar beskjed til Israel når han ber om stans i videre bygging av jødiske bosetninger, og når han peker på hvordan det palestinske folk lider, sier Rdaniah ifølge Reuters.

Talsmann for den irakiske regjeringen, Ali al-Dabbagh, mener talen var historisk og sier den viser en ny retning fra myndighetene i Washington.

Bosetninger

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) peker på at Obama gjentok at videre utbygging i de israelske bosetningene må stanses.

- Den amerikanske presidenten understreker at dette er en forutsetning for framgang i fredsprosessen. Dette har han løftet fram som et kardinalpunkt. Israel har jevnt og trutt utvidet bosetningene i alle år, så her etablerer han fallhøyde for seg selv. Det er djervt, sier Lodgaard til NTB.

Statsminister Benjamin Netanyahu holder fast ved at den naturlige utvidelsen av bosetningene, som det heter, må fortsette. Men her virker det som Obama setter mer hardt mot hardt enn tidligere amerikanske presidenter har gjort.

Siterte fra Koranen

Obama siterte flere ganger fra Koranen og nevnte sin egen oppvekst i det muslimske Indonesia. Og han snakket om hvilken viktig rolle muslimene har spilt og spiller i utviklingen av USA.

- Obamas forsøk på forsoning mellom Vesten og den muslimske verden kommer ikke til å bli godt mottatt av de mest konservative på høyresiden i USA, tror Moen.


SISTE NYTT

Siste nytt