Hopp til innhold

Barn drept i kamper i Øst-Ukraina – Putin under press

Kampene i Øst-Ukraina fortsetter og flere sivile er drept de siste dagene. Samtidig er verdens ledere samlet til G20-møte i Australia, der Russlands president Vladimir Putin opplever sterkt press fra vestlige ledere.

Ukrainsk soldat i nærheten av Gorlivka

FLERE KAMPER: En ukrainsk soldat er fotografert i nærheten av Gorlivka i Donetsk-området. Her ble fem sivile drept i kamper lørdag morgen. Bildet er fra en tidligere anledning.

Foto: ANATOLII STEPANOV / Afp

Dødstallene fortsetter å stige i Øst-Ukraina, hvor den spente situasjonen mellom prorussiske opprørsstyrker og det ukrainske militæret fortsetter.

Ifølge kilder nyhetsbyrået AFP har snakket med er fem sivile, blant dem to barn, drept i artilleriild i Gorlivka i Ukraina.

Ukrainske soldater drept

Området ligger nord for Donetsk, hvor prorussiske opprørsstyrker har kontrollen. 12 andre personer skal ha blitt såret i kampene og to leilighetsblokker skal ha blitt fullstendig ødelagt.

Myndighetene i Kiev bekreftet lørdag morgen at også tre soldater var drept i kamper, noe som vil si at sju ukrainske regjeringssoldater er dermed drept i løpet av det siste døgnet.

Ifølge FN har 4000 mennesker mistet livet i løpet av de syv månedene kampene i Øst-Ukraina har pågått. Det ble inngått en våpenhvileavtale i september, noe som har ført til færre kamper, men fortsatt blir strategisk viktige områder utsatt for bomber.

Putin under press

Tapene i Øst-Ukraina skjer samtidig som verdens ledere er samlet til G20-møte i Brisbane i Australia. På møtet er det blitt klart at vestlige ledere legger press på Russlands president Vladimir Putin, for å finne en løsning på situasjonen i Ukraina.

Vladimir Putin på G20-møtet

KRITIKK: Russlands president Vladimir Putin må tåle skarp kritikk fra vestlige ledere på G20-møtet.

Foto: Rob Griffith / Ap

En av de tydeligste kritikerne er den britiske statsministeren David Cameron. I forkant av et møte med Putin sa Cameron til BBC at Russland må begynne å respektere ukrainske landegrenser.

– Hvis Russland fortsetter å destabilisere Ukraina og vi fortsetter å se russiske soldater og militærtanks i Ukraina, så vil vi se et helt annet forhold mellom Storbritannia og EU på den ene siden, og Russland på den andre, sa Cameron.

Russland er blitt beskyldt for å ha russiske soldater inne i Ukraina, noe de har benektet. Myndighetene i Russland har hevdet at det kan være russisk frivillige som deltar i kampene. Ukraina har også anklaget Russland for å ha gitt våpen til opprørerne, blant annet bakke-til-luft-raketter.

Også dette har blitt benektet av russiske myndigheter. Vladimir Putin har tidligere uttalt at sanksjonene som er blitt innført mot landet er feilslåtte og i strid med internasjonal lov, skriver BBC.

– Truer verden

Men under møtet i Brisbane er det blitt tydelig at Putin står ganske alene i sitt syn på Ukraina-krisen.

USAs president Barack Obama holdt en tale til G20-møtet, hvor han gjorde det klart at han mener USA er verdens eneste supermakt. Det innebærer ifølge Obama at de tar ansvar for å bevare verdensfreden.

– Vi leder an i håndteringen av ebola i Vest-Afrika og når det gjelder å stå opp mot Russlands aggresjon mot Ukraina, som er en trussel mot verden. Det så vi i den grusomme nedskytingen av MH17, sa Obama.

EUs utenriksministre møtes mandag for å diskutere nye straffetiltak mot Russland i forbindelse med landets rolle i Ukraina, opplyser EU-president Herman van Rompuy. Unionen vurderer å utvide sanksjonene mot russiske enkeltpersoner, ifølge Tysklands statsminister Angela Merkel.

Hun er en av flere ledere som har hatt og skal ha private møter med Vladimir Putin i løpet av G20-møtet. Men troet på at det vil gi noen løsning på krisen er liten.

– Den nåværende situasjonen er ikke tilfredsstillende, sa Merkel til journalister på G20-toppmøtet i den australske byen Brisbane lørdag.

Avviser tidlig hjemreise

Og mens ledere fra Tyskland, Storbritannia, USA og Canada, blant noen har kritisert Putin og Russland, ble det lørdag sagt at den russiske presidenten forlater toppmøtet tidligere enn planlagt.

Ifølge kilder AFP har snakket med kommer ikke Putin til å delta på en offisiell lunsj for delegatene som var planlagt på søndag. Årsaken skal være at han må reise tilbake til Russland for å delta i møter i Moskva. Dette ble siden avkreftet av en talsperson for Putin.

Lørdag ble det også kjent at den ukrainske regjeringen i Kiev legger ned alle offentlige tjenester i den krigsherjede delen av landet.

– Blodige dager

Situasjonen er med andre ord svært spent. NRKs Moskva-korrespondent, Morten Jentoft mener det på sikt kan komme til å skje noe som leder mot en avspenning i Ukraina-konflikten.

Morten Jentoft bylinebilde

FØLGER SITUASJONEN: NRKs Moskva-korrespondent, Morten Jentoft.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– EUs utenriksministre skal møtes på mandag blant annet for å diskutere nye sanksjoner, men det er ventet at de først og fremst kommer til å rette seg mot enkeltpersoner i ledelsen for «Folkerepublikkene Donetsk og Luhansk». Samtidig er den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier ventet til Moskva på tirsdag, etter først å ha møtt ukrainske ledere i Kiev. De blir det første høytstående besøket fra et vestlig land på svært lenge, og kan bety at EU og Russland nå har bestemt seg for å snakke sammen for å komme ut av det dødvannet som Ukraina-konflikten har ført Europa inn i, sier Jentoft.

Samtidig er det ingen garantier for noe slik situasjonen er nå.

– Men vi har tidligere sett at situasjonen inne i konfliktområdet kan ta sine egne veier. Tilliten mellom regjeringen i Kiev og separatistene og store deler av befolkningen i Donbass-området er lik null etter måneder med krig. De siste dagene har vært blant de blodigste på lenge, og det skal lite til før det hele utvikler seg til mer omfattende krigshandlinger, sier Jentoft

SISTE NYTT

Siste nytt