Hopp til innhold

Østtyskere brukt som prøvekaniner

Titusener av innbyggere i det tidligere DDR ble brukt som forsøkspersoner av vestlige legemiddelkonserner på 1980-tallet.

En håndfull tabletter

Legemiddelskandalen ryster Tyskland.

Foto: ENNY NURAHENI / Reuters

Arnt Stefansen, Tyskland
Foto: NRK

Mange døde av forsøkene viser avsløringer i det tyske medier. I noen av tilfellene ga pasientenes familier sitt samtykke, uten å vite hva de var med på.

Mer enn 50.000 østtyskere deltok i rundt 600 kliniske tester som ble gjennomført ved et femtitall sykehus i det tidligere Øst-Tyskland, skriver Der Spiegel. Regimet skal ha tjent enorme summer på testene.

De nye avsløringene baserer seg på tidligere ukjente dokumenter fra det østtyske helsedepartementet, farmasøytiske institutter og Stasi-arkivet.

Blant legemidlene som ble prøvd ut, var blodtrykksmedisiner og antidepressiva fra store legemiddelprodusenter i Vest-Tyskland, Sveits og USA.

Mange av deltakerne skal ha mistet livet under forsøkene, og legemidler skal også ha blitt testet på spedbarn og deliriske alkoholikere.

– I tråd med regelverket

Ved enkelte tilfeller fikk ikke pasientene engang vite at de deltok i testene. Men legemiddelselskapenes bransjeorganisasjon AIFD insisterer nå på at testene foregikk i samsvar med regelverket som gjaldt den gang.

– Det østtyske lovverket stilte krav til gjennomføringen av kliniske studier som var sammenlignbare med reglene i vestlige land, deriblant USA, sier AIFDs leder Birgit Fischer.

Til tross for dette opplyser flere legemiddelselskaper nå at de vil støtte en gransking av saken.

En rekke tyske politikere har nå stilt krav om en slik gransking, og Tysklands helseminister Daniel Bahr har bedt legemiddelselskapene om å legge penger på bordet for å få granskingen gjennomført.

Innbringende avtaler

Stasi-arkivets leder Roland Jahn betegner avtalene om de kliniske testene som ble inngått med Øst-Tyskland, som «skitne».

– Jeg er ikke overrasket over at det ble utført medisinske tester i Øst-Tyskland som ikke møtte standarden i demokratiske land. Diktaturet var i stand til å gjøre mye, sier han til ukeavisa Die Zeit.

Ifølge ham fikk Stasi, det østtyske sikkerhetspolitiet, i oppgave å dysse ned saken for å avverge kritikk av avtalene, som var svært innbringende.

Det østtyske kommunistregimet tjente store summer på testene og fikk dermed midler til å styrke sin makt og samtidig holde det vaklende helsevesenet gående, fastslår Jahn.

SISTE NYTT

Siste nytt