Hopp til innhold

Ble kastet ut av huset – må fortsatt betale

Amerikanske Joseph Keller og familien ble kastet ut av huset sitt, men banken solgte det aldri. Nå strømmer regningene inn, og Keller tror ikke han kommer til å overleve 2013.

Joseph Keller og kona Jennifer

Joseph Keller og kona Jennifer tilbake i huset som de ble kastet ut av i 2008.

Foto: JAY LAPRETE / Reuters

Keller lå ti måneder etter med avdragene på huset, som ligger i Columbus i delstaten Ohio, da banken JP Morgan Chase bestemte seg for å kaste dem ut og tvangsselge huset i 2008.

Keller, kona og datteren måtte flytte fra huset de hadde bodd i de siste 13 årene, og regnet ikke med å ha noe mer med huset å gjøre.

Et drøyt år senere startet marerittet, da det viste seg at banken ikke hadde solgt huset på auksjon slik planen var. Huseierne står nemlig juridisk ansvarlig inntil huset er solgt.

Keller sier han aldri hørte noe fra banken, og dermed sto han fortsatt som eier av huset, som sto forlatt, plyndret og vandalisert.

Huset til Keller-familien

Huset til Keller-familien har vært fritt vilt siden de flyttet ut.

Foto: JAY LAPRETE / Reuters

Saksøkt av kommunen

I 2010 ble han saksøkt av kommunen fordi det forfalne huset brøt med de lokale husreglene.

Så begynte kemneren å sende varsler om ubetalt skatt, kloakkavgifter og regninger for fjerning av ugress og søppel.

I fjor fikk beskjed om at huslånet måtte betales. Med purringer og gebyrer hadde lånet steget fra 62.000 til 84.000 dollar.

På toppen av det hele fikk Keller avslag på søknaden om uføretrygd, fordi huset sto oppført som en formuesgjenstand.

– Jeg klarer ikke få en slutt på det. Dette huset, jeg kommer meg ikke ut, sier Keller til Reuters.

58-åringen frykter at huset rett og slett vil ta livet av ham. Han har en rekke helseproblemer, og trenger en levertransplantasjon for å overleve. Den har han ikke råd til uten uføretrygd.

– I ingenmannsland

Huset til Keller-familien

Badet i Keller-familiens hus er fullstendig rasert.

Foto: JAY LAPRETE / Reuters

Ifølge Reuters står tusenvis av amerikanske huseiere juridisk ansvarlig for hus de ikke vet at de fortsatt eier.

Fenomenet blir omtalt som «the zombie title», og skyldes at bankene finner ut at det ikke er lønnsomt å fullføre tvangssalg av husene deres.

– Bankene bestemmer seg bare for å ikke gjennomføre tvangssalget, selv om huseierne ikke har klart å ta igjen avdragene sine, sier Daren Blomquist ved eiendomsinformasjonsselskapet RealtyTrac i California.

Siden 2006 har ti millioner hjem blitt overtatt av amerikanske banker, og det er anslått at to millioner overtakelser aldri ble fullført ved salg. Det finnes heller ingen nasjonal oversikt over slike saker.

– Det er tusenvis av slike overtakelser som befinner seg i ingenmannsland uten at noe blir gjort, sier Cleveland-dommer Raymond Pianka.

Når huseierne blir kastet ut og det viser seg at banken dropper tvangssalget, sitter lokale myndigheter igjen med hus som forfaller. Uvitende huseiere ender derfor opp med regninger på vedlikehold og riving.

– Til helvete og tilbake

Bankene fraskriver seg alt ansvar. De forsvarer seg med at de ikke står som eiere av husene, og at de derfor ikke er ansvarlige for vedlikehold, skatter eller avgifter.

Huset til Keller-familien har vært fritt vilt de siste årene. Gulvene er fulle av pilleglass, kondomer, gamle madrasser og søppel.

– De har dratt det til helvete og tilbake. Vi ville aldri ha forlatt hjemmet vårt hvis vi ikke hadde fått beskjed om å komme oss ut, sier Keller.

Han og kona bor nå i spisestua til datteren sin, Barbara. Familien har fått tilbud om å betale seg ut, men beløpet på 25.000 dollar og en frist på 15 dager er umulig for dem å imøtekomme.

– Han dør. Han må få navnet sitt bort fra dette huset, sier hun.

Les også: Laveste boligpriser på ti år i USA
Les også: Amerikansk middelklasse i skvis

SISTE NYTT

Siste nytt