Hopp til innhold

Spår vulkanutbrudd i Fuji-fjellet

En japansk professor spår at det ikoniske Fuji-fjellet utenfor Tokyo vil få et større vulkanutbrudd innen 2015.

Fuji-fjellet utenfor Tokyo

Fuji-fjellet er et populært reisemål, og er godt synlig fra Tokyo.

Foto: Ap

Den urovekkende prognosen kommer fra den pensjonerte professoren Masaki Kimura, som i mange år har forsket på jordskjelv og vulkanutbrudd ved Ryukyu-universitetet.

Kimura mener utbruddet burde ha kommet allerede i 2011, da Japan ble rammet av det voldsomme Tohoku-jordskjelvet. Japanske forskere har fulgt vulkanen med argusøyne siden den gang, ettersom større jordskjelv kan utløse vulkanutbrudd.

Spådommen har en feilmargin på fire år, noe som betyr at utbruddet i så fall vil komme innen 2015, skriver Japan Today.

I september i fjor ble presset i Fuji-fjellets magmakammer målt til 1,6 megapascal, noe som er høyere enn da vulkanen sist hadde utbrudd i 1707.

– Magmaen stiger under Fuji-fjellet. Sprekkene i skorpen vokser, og ting som henger, faller. Ingen peker på det, men jeg tror det er en mulighet, sier Kimura.

Les også: Taket raste ned i motorveitunnel i Japan

Fuji-fjellet i Japan

Fuji-fjellet har ikke hatt utbrudd på over 300 år.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Vil gjøre enorme skader

Kimura mener også at det har vært en økning i den seismiske aktiviteten rundt fjellet, spesielt på nordøstsiden. Det skal også ha vært flere små utbrudd av damp og stein rundt fjellet.

Han peker også på at vannstanden i Sai-innsjøen steg med en meter etter jordskjelvet i 2011, noe som trolig skyldes at magma smeltet permafrosten øverst på fjellet.

– Det ser ut som om faren for et utbrudd er ved det nordøstre hjørnet av Fuji-fjellet, men det er også fare for et utbrudd i krateret på toppen samtidig. Vulkanske jordskjelv øker, og episentrene blir stadig grunnere, sier Kimura.

Les også: Japan i naturens vold

Ifølge Japan Today vil ikke et eventuelt utbrudd koste mange menneskeliv på grunn av den sakteflytende lavaen, men skadene på eiendom og infrastruktur vil utvilsomt bli enorme.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt