Hopp til innhold

Svensk politi tror flere ranere kom seg unna

Politiet har arrestert fire personer, alle er mistenkt for å ha vært innblandet i ranet av en gullsmedforretning i Södertälje fredag formiddag. Politiet tror flere ranere har kommet seg unna.

Ran Södertälje

Et av våpnene ranerne brukte lå igjen på bakken etter ranet i Södertälje.

Foto: SVT

Tre bevæpnede menn ranet fredag en gullsmedbutikk i sentrum av den svenske byen Södertälje, sørvest for Stockholm. En fjerde, som satt og ventet i en bil utenfor butikken, ble truffet i hodet under skuddveksling mellom politiet og ranerne.

Sjokkerte vitner filmet da mannen ble truffet. Politiet vil ikke si hvem som løsnet skudd først. Ranerne prøvde å dra kameraten inn i bilen, men endte med å kjøre over ham med fluktbilen, da de rømte fra politiet.

Ifølge vitnene var en av ranerne i ferd med å kaste en bag med byttet inn i bilen da han plutselig hevet våpenet fordi politiet ankom stedet. Han skal ha skutt tre ganger før politiet besvarte ilden og traff ham i hodet.

Jakter gjerningsmennene

Ranerne tvang senere til seg en annen bil som de flyktet videre i. Begge fluktbilene er senere blitt funnet forlatt.

politiet tror at flere gjerningsmenn fortsatt befinner seg på frifot, og natt til lørdag ble det drevet intens spaning i blant annet Norsborg sør for Stockholm, der den skadde 26-åringen kommer fra.

– To av ranerne kom seg unna, sier en talsmann for politiet i Södertälje.

Kritisk tilstand

Ifølge den svenske avisen Expressen våker familien til den skutte 26-åringen over ham på sykehuset. Avisen, som har snakket med en av mannen slektninger, skriver at han er hardt skadd.

– Jeg er sjokkert. Han er en veldig snill mann, jeg tror han ble utnyttet av de andre, sier han.

En annen slektning forteller at legene skal ha sagt at kulen sitter bak høyre øre og at den ikke kan fjernes foreløpig fordi mannens tilstand er kritisk.

– Om de skulle skyte, burde de skutt mot bena, sier denne slektningen til Expressen.

Flere pågrepet

Fire personer skal være arrestert, melder Dagens Nyheter. Politiet slo til i kjøpesenteret Heron City, ifølge et øyenvitne var de på stedet med automatvåpen og spikermatter.

Ved 01.30-tiden ble enda en person brakt inn til forhør og politiets pressetalsmann ville da ikke si annet enn at de trappet ned for natten.

Politiet vil ikke si noe om hva slags våpen som ble brukt under ranet. Men
bilder fra åstedet viser et automatvåpen liggende på bakken, få meter fra den skuddskadde mannen.

Ifølge vitner på stedet var to av gjerningsmennene bevæpnet med hver sitt AK-47 automatvåpen og var kledd finlandshetter.

(Saken fortsetter under bildet)

Ran Södertälje

Politiet har merket seg at en sølvfarget bil ble brukt både under ranet i Södertälje og under et ransforsøk i Stockholm dagen før.

Foto: SVT

Kan stå bak flere ransforsøk

To grove væpnede ran med lignende angrepsmetode gjør at politiet mistenker at den kan være samme liga som står bak, skriver Aftonbladet.

– Det er klart man tenker slik, sier Per Ekstrand i Citypolitiet til avisen.

Torsdag kveld forsøkte flere menn å rane en verditransport ved Handelsbanken på Grevgränd i det sentrale Stockholm. Ransmennene kastet ut fotangler (en slags småspiker journ.anm.) og røykbomber for å forvirre og forsinke politiet.

Også ved dette ranet ble det brukt en sølvfarget Audi, også her brukte ranerne flere fluktbiler for å komme seg unna.

– Ransforsøket i Stockholm lykkes ikke, da kan det tenkes at de ikke ville vente et halvt år med å prøve på nytt, sier en politimann Aftonbladet har snakket med.

SISTE NYTT

Siste nytt