Hopp til innhold

George Washington, 1789

Innsettelsen av president George Washington, 1789.

President George Washington
Foto: Library of Congress

USAs 1. presidentinnsettelse, 1789

USAs 1. presidentinnsettelse, 1789:

President

George Washington

President nummer

1

Født

22. februar 1732

Død

14. desember 1799

Parti

Føderalistene, selv om han aldri var offisielt medlem

Visepresident

Sted

Balkongen på Federal Hall (USAs første parlamentsbygning), New York City, New York

Bestyrer av embetseden

Robert Livingston, kansler i New York

Lengde på tiltredelsestale

1419 ord

  • Grunnloven bestemmer bare eden presidenten må avlegge, den sier ingen ting om innsettelsens form. Landets første innsettelse satte mange presedenser: President Washington la til ordene ”så hjelp meg, Gud” ved slutten av embetseden; han kysset bibelen; og han holdt en tiltredelsestale. Med få unntak har alle blitt fulgt av de etterfølgende presidentene.
  • Bibelen som president Washington brukte under landets aller første presidentinnsettelse ble på grunn av hastverk tilfeldig åpnet ved 1. Mosebok 49:13.
  • Washington er den eneste presidenten som har blitt valgt enstemmig. Ikke én, men to ganger var valgmannforsamlingen enstemmige i valget av Washington som USAs president.
  • Et drøyt år etter at han ble innsatt fikk president Washington gjennom i Kongressen et forslag om å bygge en storslagen hovedstad i et spesielt District of Columbia, dagens Washington D.C. Byen, selv om den rent formelt heter District of Columbia, er en av to hovedsteder i verden som er oppkalt etter en amerikansk president – den andre er Monrovia i Liberia, oppkalt etter USAs femte president, James Monroe .
  • USAs første kongressforsamling stemte for å gi Washington 25.000 dollar i året i lønn i stillingen som president. Han avslo, men ble senere overtalt til å godta lønnen for ikke å sette presedens slik at bare velstående personer kunne inneha stillingen.

NESTE INNSETTELSE: George Washington, 1793

Del din kunnskap om George Washington:

SISTE NYTT

Siste nytt