Hopp til innhold

Norge sier nei til NATO

Det norske forsvaret har sagt nei til å sende soldater til kampene mot Taliban i det sørlige Afghanistan.

Norske styrker i Kabul
Foto: Arkivfoto: Lise Åserud, Åserud, Lise

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har blitt orientert om avgjørelsen, som ble tatt på fagmilitært nivå, skriver Aftenposten.

Mange av de aktuelle soldatene kom rett fra førstegangstjeneste.

Falt utenfor oppdragsområdet

 

Espen Barth Eide
Foto: Arkivfoto: Erik Veigård, Veigård, Erik

Statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide bekrefter at NATO har fått avslag på forespørselen om en midlertidig overføring av norske soldater fra Nord- til Sør-Afghanistan.

- Denne forespørselen knyttet seg til å flytte styrkene til Kandahar for å gjøre et vaktoppdrag, som vår militære ledelse mente falt utenfor denne hurtigreaksjonsstyrkens oppdragsområde, sier han.

Barth Eide utelukker likevel ikke at det kan bli aktuelt for norske styrker å bli sendt til Sør-Afganistan.

- De kan på bestemte vilkår bli sent til sør eller andre deler av Afghanistan, men det skal være det vi kaller brannkorpsoppdrag, og ikke planlagte operasjoner der norske styrker erstatter andre styrker. Da mister vi i så fall evnen til hurtig innsats, sier Barth Eide.

- Ikke i samsvar

– Dette var et oppdrag som ikke var i samsvar med det de norske soldatene har blitt sendt til Afghanistan for å løse, sier brigader Gunnar Gustavsen, stabssjef ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter.

NATO ønsket at norske soldater skulle avløse en alliert vaktstyrke, slik at denne kunne settes inn i kampene mot Taliban.

I samråd med sjefen for de norske styrkene i Afghanistan har imidlertid sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter, viseadmiral Jan Reksten, bestemt at de norske styrkene skal forbli i de nordlige delene av Afghanistan.

Positiv til anmodning

Tidligere utenriksminister Jan Petersen sier til Klassekampen at Høyre vil vurdere det med "et positivt utgangspunkt" hvis det blir aktuelt å sende norske styrker til kampområdene i sør.

– Det er nok litt problematisk for venstresida, men for oss andre er det ikke noe problem, mener Petersen.

Flere eksperter tror norske soldater vil være på plass i kampområdene i løpet av høsten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger