Hopp til innhold

– G20-landene torturerer flest

G20-landene står for fire av fem kjente torturtilfeller i verden, slår årsrapporten til Amnesty International fast.

Guantanamo

En Guantanamo-fange blir ført til avhør på en båre i 2002.

Foto: LYNNE SLADKY / AP

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen fører finanskrisen til flere brudd på menneskerettighetene.

Mange ulovlige henrettelser

Amnesty mener de selvoppnevnte verdenslederne i G20-landene, med USA og Kina i spissen er verstingene når det gjelder menneskerettighetsbrudd. Det er de landene i verden som torturerer og henretter flest mennesker i verden.

Både fire av fem kjente tilfeller av tortur og halvparten av verdens ulovlige henrettelser foregår i G20-land viser Amnesty sine tall, som tar for seg menneskerettighetssituasjonen i 157 land.

Av verdens alvorlige brudd på menneskerettighetene i 2008 sto G20-landene for:

  • 47 % av utenomrettslige og ulovlige henrettelser
  • 78 % av dødsstraffer
  • 79 % av kjente tilfeller av tortur eller mishandling under forhør
  • 47 % av urettferdige retterganger
  • 74 % av lengre varetektsfengslinger uten tiltale eller rettssak
  • Kilde: Amnesty

– Finanskrisa er en menneskerettighetskrise

– Finanskrisen er en grunnleggende menneskerettighets krise, det er en tidsbombe av sosiale, politiske og økonomiske problem, sier generalsekretæren i Amnesty International, Irene Khan, og får støtte av sin norske kollega.

John Peder Egenæs,

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Her er det mange land som har alvorlige menneskerettighetsbrudd på samvittigheten, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, og trekker spesielt frem G20-landene.

– For hvis det skal bli at de i G20-landene ikke skal kunne kritisere hverandre for menneskerettighetsbrudd, fordi man har andre ting å tenke på. Da setter man faktisk til siden menneskerettighetene til over halvparten av jordens befolkning i et forsøk på å bli enige i hvordan man skal gå videre i økonomien, sier Egenæs, som advarer mot å fokusere for mye på én krise.

Urolig over rapporten

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Å ignorere én krise for å fokusere på en annen er en oppskrift for å forverre begge, mener Egenæs.

Miljø- og utviklingsministeren er urolig over Amnesty-rapporten,og han mener følgende av den økonomiske krisen er uunngåelig.

– Det er en stor fare for at andre spørsmål kommer i skyggen av finanskrisen, samtidig fører også finanskrisen til økt fattigdom, til mer sykdom og til flere menneskerettighetsbrudd som følge blant annet av flere kriger og konflikter. Så vi må løse finanskrisen for å løse de andre viktige spørsmålene, sier Erik Solheim.

– G20-landene må gå foran

Ifølge Amnesty har 200 millioner mennesker blitt kastet ut i fattigdom som følge av den globale matvare- og finanskrisen som rammet verden i fjor.

Menneskerettighetsorganisasjonen mener G20-landen nå må gå foran som et godt eksempel.

– Den økonomiske krisen har vist at økonomisk vekst alene ikke er en bærekraftig måte å bekjempe fattigdom på. Økt velferd skapt av bedre økonomi må forankres i juridiske rettigheter, ellers vil den være like flyktig som børskursene, sier Egenæs.

SISTE NYTT

Siste nytt