Hopp til innhold

– Jeg kan lukte seieren

Opptellingen pågår fortsatt i stemmelokalene i Sør-Afrika, men ANC-leder Jacob Zuma skålte i gatene i Johannesburg i natt.

Jacob Zuma etter valget i Sør-Afrika
Foto: ALEXANDER JOE / AFP

– Jeg vet at opptellingen fortsatt pågår, men jeg kan lukte en 70 prosents oppslutning, sa en smilende Zuma foran 2000 tilhengere i ANCs hovedkvarter i Johannesburg.

Talt opp 70 prosent

Over 70 prosent av stemmesedlene er nå talt opp.

Så langt viser opptellingen at rundt 2 av 3 stemmer er gått til ANC.

Sør-Afrika har 23 millioner registrerte velgere, men det verserte usikkerhet omkring hvor mange av disse som ville delta i avstemmingen.

Misnøye og apati har preget de yngste velgerne, og mange tviler på at et ANC-styre i årene framover vil føre til store endringer i landet.

Sittet på makten i 15 år

African National Congress har sittet på makten i landet siden valget 27.april 1994. Nelson Mandela avga den gang sin første stemme ved et demokratisk valg, og ble 10. mai samme år innviet som nasjonens første svarte president, som leder for ANC.

I 1994 vant ANC valget med 62% av stemmene, i 1999 oppnådde de et flertall på 66%. ANCs nye formann Thabo Mbeki etterfulgte Mandela som president dette året. I 2004 fikk partiet 70% av stemmene og Mbeki kunne gå inn i sin andre presidentperiode.

Les: ANC krever at Mbeki går av

Jacob Zuma, som var visepresident i landet fra 1999-2005, måtte gå av etter anlager om voldtekt og korrupsjon. Men i 2007 vant han en overraskende seier om å bli leder av ANC mot Thabo Mbeki.

Les: Zuma igjen tiltalt for korrupsjon

Les også: Overgangspresident i Sør-Afrika

Venter resultatet på lørdag

Men til tross for tvilende tillit til både partiet og partileder Jacob Zuma, sier folk i Sør-Afrika at de har problemer med å stemme på et annet parti så lenge Nelson Mandela lever, forteller Afrika-korrespondent, Dag Bredvei, i NRK.

Les også: – Stemmer ANC så lenge Nelson Mandela lever

Medlemmene av parlamentet, der ANC er forventet å ha majoritet etter valget - vil velge sin president neste måned.

Resultatet fra onsdagens valg i Sør-Afrika ventes tidligst på lørdag, selv om valgkomiteen håper å se et foreløpig resultat før den tid.

SISTE NYTT

Siste nytt