– Stemmer ANC så lenge Nelson Mandela lever

ANC og partileder Jacob Zuma, som satt fengslet med Nelson Mandela i ti år, tar valgseieren for gitt. Men i Sør-Afrika står partiet foran sitt tøffeste møte med velgerne.

Nelson Mandela ved valgurnen

Tidligere president, Nelson Mandela, ga sin stemme ved Killarney Country Club i Houghton, Johannesburg.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

Ved de nærmere 20.000 valglokalene satt opp rundt om i Sør-Afrika, møtte ivrige velgere opp grytidlig onsdag morgen.

23 millioner har stemmerett

23 millioner mennesker har stemmerett under valget på ny
nasjonalforsamling og nye provinsforsamlinger i Afrikas
økonomiske stormakt.

Det er imidlertid usikkerhet omkring hvor mange som vil benytte seg av sin borgerrett. Misnøye og apati har preget de yngste velgerne, og mange tviler på at et ANC-styre i årene framover vil føre til store endringer i landet.

De har problemer med å stemme på et annet parti så lenge Nelson Mandela lever

Afrika-korrespondent i NRK, Dag Bredvei, har snakket med sør-afrikanerne ved valgurnen.

African National Congress har sittet på makten i landet siden valget 27.april 1994. Nelson Mandela avga den gang sin første stemme ved et demokratisk valg, og ble 10. mai samme år innviet som nasjonens første svarte president, som leder for ANC.

I 1994 vant ANC valget med 62% av stemmene, i 1999 oppnådde de et flertall på 66%. ANCs nye formann Thabo Mbeki etterfulgte Mandela som president dette året. I 2004 fikk partiet 70% av stemmene og Mbeki kunne gå inn i sin andre presidentperiode.

Video nsps_upload_2009_4_22_19_30_39_3705.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Dag Bredvei rapporterer fra Johannesburg.

Korrupsjonsanklager kan ødelegge

Jacob Zuma, som var visepresident i landet fra 1999-2005, måtte gå av etter anlager om voldtekt og korrupsjon. Men i 2007 vant han en overraskende seier om å bli leder av ANC mot Thabo Mbeki.

Nobelprisvinner Desmond Tutu mener korrupsjonsanklagene som henger over ANC-lederen har ført til at mange av velgerne har vært nødt til å «granske hjertene sine» i en helt annen grad enn under tidligere valg i Sør-Afrika, skriver Aftenposten .

Men til tross for tvilende tillit til både partiet og partileder Jacob Zuma, sier folk i Sør-Afrika at de har problemer med å stemme på et annet parti så lenge Nelson Mandela lever, forteller Afrika-korrespondent, Dag Bredvei, i NRK.

Flere valganalytikere tror at ANC vil vinne mellom 60 og 66 prosent av stemmene, også denne gang.

Kan tape stemmer over misnøye

ANC står imidlertid framfor en stor utfordring fra opposisjonspartiene, som håper å spille på frustrasjonen fra velgerne omkring korrupsjon, fattigdom og kriminalitet i landet. Partiet kan risikere å miste sin to tredels majoritet som gir dem retten til å endre grunnloven og forankre sin makt ytterligere.

Mindre opposisjonspartier har fått økt støtte fra enkelte misfornøyde velgergrupper. Folkekongressen (COPE) er det første svarte, troverdige alternativet til ANC og har fått økende støtte særlig blant den voksende, svarte middelklassen. COPE har imidlertid ikke samme støtten i den fattige flertallsbefolkningen.

Det største opposisjonspartiet, Den demokratiske alliansen, med den hvite partilederen Helen Zille, håper også på et godt valg med slagordet Stopp Zuma. Partiet har framfor alt spilt på folks misnøye med ANCs korrupsjonsrykte.

Håper på høy deltakelse

Valgkomiteen håper på en 80 prosents valgdeltakelse, sammenlignet med 77 prosent i 2004. I enkelte områder gikk valglokalene tomme for stemmesedler i dag.

En høy deltakelse kan bety en styrkning av Zumas myndighet i landet.

Stemmelokalene i Sør-Afrika stenger kl. 21, og de første resultatene er ventet natt til torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt