Hopp til innhold

- Vi må totalforby voldspill

Debatten rundt voldelige dataspill er igjen blusset opp i Tyskland etter skytemassakren i byen Winnenden i går. En tysk professor i kriminologi går inn for totalforbud mot voldspill, og politiet er på sporet av et motiv.

Winnenden flagg på halv stang

Torsdag henger flaggene på halv stang ved skolen i Winnenden i Tyskland etter skytemassakren.

Foto: Michael Dalder / REUTERS

- 17-åringen fortsatte å skyte rundt seg under flukten fra skoleområdet, noe ungdom helt klart også kan lære seg fra voldelige dataspill som Counter-Strike og Crysis, sa professor i kriminologi og leder for Den tyske stiftelse for kriminalitetsbekjempelse Hans-Dieter Schwind til den tyske avisa Neuen Osnabrücker Zeitung .

Det har etter gårsdagens voldsomme skyting i sørvest-Tyskland blitt kjent at 17-åringen som stod bak brukte mye tid på skytespill på datamaskinen sin hjemme på gutterommet, blant annet det kjente og klassiske spillet Counter-Strike.

Til avisen Frankfurter Allgemeine bekrefter politiet at de har beslaglagt datamaskinen til den nå døde skytteren. Maskinen skal ha inneholdt flere skytespill.

- Vi har blant annet funnet spillet Counter-strike på datamaskinen som vi beslagla, sa pressekontakt hos politiet Klaus Hinderer til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Politiet bekreftet også at han som en av sine hobbyer skjøt med softgun.

Video nsps_upload_2009_3_12_11_43_32_398.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Slik skjøt han rundt seg før han tok sitt eget liv på en parkeringsplass. (Øyeblikket hvor han skyter seg selv er klipt bort)

- Må reguleres

I lys av dette blusser debatten rundt voldelige dataspill opp igjen i Tyskland. Kriminologi-professoren maner nå til diskusjon og en ny runde på feltet.

- Medieinntrykk er ikke alene det som får noen til å gjøre slike ting, men det er med på å påvirke de unge, sier Schwind.

Han peker på at dårlig oppfølging av unge som sliter, mobbing på skolen, lett tilgang til våpen og voldsspill sammen kan bidra til at det tipper over for noen få.

- For mange våpen

Derfor mener han også at det er altfor mange våpen i omløp i Tyskland.

- Ingen vet hvor mange våpen som finnes rundt i tyske hus. Vi vet at det er 10 millioner lovlige og registrerte våpen, og det anslås at det finnes rundt 20 millioner illegale våpen, men ingenting er sikkert.

Med så mange våpen er det etter krimprofessoren altfor kort vei fra en ustabil ungdom til en tragedie med mange drepte, slik som det som skjedde i Winnenden i går.

- Det blir altfor rett fram til skuddene faller. Ungdommene trenger bare finne nøkkelen til våpenskapet, sier Schwind.

- Vi har holdepunkter for et motiv

Ungdommer sørger i Tyskland

Tyske ungdommer sørger etter skytingen i går

Foto: Thomas Kienzle / AP

Det er fortsatt usikkert hva som var motivet for at Tim Kretschmer (17) møtte opp på skolen med våpen i hånd, for deretter skyte rundt seg og drepe 15 personer.

Det har vært skrevet mye om hva som kan være motivet til drapene, og i går ble det av en av delstatsregjeringens medlemmer uttalte at det kunne tyde på at gjerningsmannen gikk etter jenter.

- Det er mistenkelig at de fleste av ofrene er jenter, sa innenriksminister Heribert Reich i den tyske delstaten Baden-Wuerttemberg.

Les også: Åtte av ni drepte elever var jenter

Etter at politiet har fått startet etterforskningen av det som skjedde i går er det kommet ut lite om hva de ser som årsaken. Politiet har derimot bekreftet en del rundt personen Tim Kretschmer (17), blant annet hans tilgang til våpen, lek med softgun og bruk av voldsspill. Tidlig torsdag morgen sa derimot politisjefen i området at de nærmet seg noe håndfast til den tyske tv-kanalen ZDF.

- Vi har sett på forhold rundt gjerningsmannen, og i den sammenheng har vi nå våre første holdepunkter for et motiv, sa politisjefen i Wablingen Ralf Michelfelder til ZDF.

Mer i detalj ville han ikke gå, men henviste i stedet til en pressekonferanse utpå dagen.

På pressekonferansen ble det kjent at 17-åringen sine planer på internett kvelden før det skjedde.

Les også: Snakket om det på nettet

Sorg utenfor skolen i Winnenden
Foto: Michael Dalder / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt