Hopp til innhold

Mistenker ekstremister å stå bak

Fire branner herjet byen på østkysten av Sverige. Fire butikker - blant dem to store matbutikker - ble tent på. En gruppe som kaller seg Global Intifada mistenkes for å stå bak.

Brann i Södertälje, Sverige
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX / SCANPIX

Politiet beskriver brannene som attentatligende. Ingen skal være skadet i brannene, men det er materielle skader for millioner.

Ifølge Aftonbladet er det svenske overvåkingspolitiet Säpo koblet inn, og politiet tror det er et venstreradikalt nettverk med navnet Global Intifada som står bak.

På en pressekonferanse i dag sa politiet at de etterforsker brannene som grov mordbrann.

Les også: - Vi gjør alt som står i vår makt

Brannene skal ha blitt forsårsaket av tidsinnstilte brannbomber, som var plassert ut blant chipsprodukter.

Video nsps_upload_2009_2_26_9_1_56_574.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Södertalje satt i brann. Trykk på bildet for å se video fra flammehavet.

Ikke kjent i Norge

Säpo omtaler Global Intifada som et aksjonsnavn.

- Det er en løst sammensatt gruppe som består av enkeltindivider, sier Anders Tagesson ved Säpo til nrk.no.

Politiets sikkerhetstjeneste har kjennskap til gruppen, men hevder de ikke utgjør noen trussel i Norge.

- Aktiviteten i de venstreradikale gruppene har vært svært lav de siste årene. Og Global Intifada har foreløpig begrenset seg til Sverige, sier Martin Bernsen ved PST til nrk.no.

Totalskadde

Mellom 75 og 100 brannmenn har vært i arbeid gjennom natten.

Den siste brannen ble oppdaget så sent som ved halvsju-tiden i morges.

To andre matbuikker, blant dem en stor ICA-butikk og et varehus, har brent ned til grunnen.

- Ting tyder på at i hvert fall de første brannene er påsatt. Dels fordi brannene hadde et svært hurtig forløp, og dels det faktum at to branner startet i to butikker svært nært i tid, sier Magnus Käck i Södertälje-politiet til nyhetsbyrået TT.

Flere branner

Den første brannen ble oppdaget i en varehuset Willys et kvarter etter midnatt. Mens brannmannskapene var opptatt med slokkingen der, veltet røyken ut fra ICA Supermarked rundt 300 meter bortenfor - hvor store deler av lokalet i løpet av kort tid var overtent.

I tillegg tok det fyr i matbutikken Tempo i Saltskog, like utenfor Södertälje. Og ved halv syv-tiden oppdaget personalet ved Willys Sødra branntiløp i butikken. Her lyktes det personalet å slukke det meste av brannen selv, før brannmannskapene kom til.

To dagligvarebutikker påsatt i Sødertalje i Sverige

To dagligvarebutikker påsatt i Sødertalje i Sverige.

Foto: Hasse Rosenthal / SCANPIX / SCANPIX

Brannmanskapene arbeider fortsatt med å redde kjøpesenter hvor den første brannen startet.

Men dette er ikke de eneste brannene i Södertälje den siste tiden. Den 22. desember brøt det ut brann på Coop Forum, også der startet brannen i chipsavdelingen. Og for en måned siden brant ICA Maxi i byen.

Nettverk Global Intifada - som altså politiet mistenker står bak brannene, har distribuert flygeblader hvor de oppfordrer til brannattentat mot butikker som selger varer fra USA. På flygebladene skal det ha vært detaljerte bilder på hvordan man lager en brannbomber med 20-50 minutters tidsforsinkelse, ifølge en lokal avis.

De siste flygebladene ble slått opp denne uken.

Etter hva Expressen skriver, har de to butikkene i Willys-kjeden mottatt to trusselbrev fra den venstreekstreme gruppen. Så senest som i forrige uke bad butikkene sine ansatte være ekstra oppmerksomme.

Kjent for brannbomber

Global Intifada ble kjent for tre år siden, da de kastet brannbomber mot to diplomatbiler i Stocholm og brannbomber mot Forsvarets materiellverk.

Säpo vil ikke nå bekrefte mistankene mot Global Intifada.

- Det er for tidlig å si noe om. Men det er en gruppe som det finnes en del opplysninger om, sier Åsa Hedin hos sikkerhetspolitiet.

SISTE NYTT

Siste nytt