Hopp til innhold

Skremmer vekk unge med pipelyd

Utesteder, shoppingsentre og butikker over hele England bruker intens pipelyd for å skremme vekk bråkete ungdom.

Oxford Street i London

Unge i London blir skremt vekk av intens høyfrekevnt lyd.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Den nye oppfinnelsen kalles "Myggen" og er effektiv for å jage bort unge som er voldelige på gata, raner butikker og plager kundene.

Boksen som sender ut den høyfrekvente lyden henger på veggen ut mot gata og er både intens og ubehagelig for folk med normal hørsel under 25 år. De som er eldre hører ikke lyden.

Kampanje mot myggene

Trolig finnes det rundt 3500 slike maskiner i England for tiden. Utesteder og barer har fått massiv kritikk av både The children's commisioner, tilsvarende det norske barneombudet, og mange unge som ønsker et forbud mot myggene.

- Jeg liker det ikke fordi det er diskriminerende mot unge folk. Alle unge blir ramma av lyden, selv om de ikke har gjort noe galt, sier Barry fra Corby til BBC.

Han er en av mange unge som har blitt med i kampanjen "Buzz off" for å få slutt på de irriterende pipelydene. Kampanjen er i gangsatt av National Youth Agency og menneskerettighetsgruppa Liberty.

Den vonde pipelyden kan gi enkelte hodepine, og flere synes myggen er helt idiotisk.

Det britiske barneombudet mener det er diskriminerende å jage vekk unge briter fra gata, og sier det hadde blitt fullstendig opprør dersom dette hadde blitt rettet mot for eksempel bare gamle eller bare folk fra en bestemt etnisk gruppe.

- Hindrer vold og trakassering

Men for Robert Gough som driver en dagligvarebutikk i Wales har myggen blitt helt nødvendig. Han var den første som begynte å skremme vekk unge med sterk pipelyd for to år siden fordi han var plaget med unge bråkebøtter.

- Problemet var store gjenger som hang rundt i gatene og drakk. Flere plagde kundene og de ansatte, og det kunne også være fysisk trakassering.

- Tre ganger har noen prøvd å knivstikke meg, sier Gough.

Han forteller til BBC at en av kundene ble ranet etter at han hadde kjøpt alkohol i butikken hans. Myggen har redusert problemene så mye at Gough vil fortsette å jage vekk unge med den intense pipelyden på kveldstid.

SISTE NYTT

Siste nytt