Hopp til innhold

- Fremgang i Burma

FN har tro på at det kan innledes seriøse forhandlinger mellom Burmas militærjunta og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi møtte i dag FNs spesialutsending Ibrahim Gambari

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi møtte i dag FNs spesialutsending Ibrahim Gambari.

Foto: HO / AFP

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi møtte i dag FNs spesialutsending Ibrahim Gambari i Rangoon.

Suu Kyi ankom bygningen der møtet skulle finne sted i en av regjeringens biler, opplyser øyenvitner. Hun skal ha reist tilbake til sitt hjem et par timer senere og Gambari selv skal ha forlatt landet i ettermiddag.

– Vi har nå gående en prosess som kan føre til seriøs dialog mellom regjeringen og Aung San Suu Kyi, som vil være et viktig ledd i å fremme nasjonal forsoning på en måte som er fullt ut inkluderende, sa Gambari etter møtet.

– Jo fortere dialogen kan starte, desto bedre for Burma, fremholdt FN-utsendingen i en uttalelse på internett.

Det er ikke klart hva Gambari har gjort for å få juntaen til å innlede forhandlinger med opposisjonslederen.

Andre besøk

Da Gambari besøkte Burma for en måned siden, rett etter de store demonstrasjonene mot militærjuntaen, hadde han to møter med Suu Kyi på samme sted.

Gambari forsøker å få militærjuntaen til å innlede forhandlinger med fredsprisvinneren som fortsatt sitter i husarrest på grunn av sin kamp for demokrati.

Han har i samtalene med juntaen advart mot å vende tilbake til tilstandene som hersket før massedemonstrasjonene i september.

En høytstående embedsmann sier at regimet ikke kan forhandle med 62 -år gamle Aung San Suu Kyi før hun frafaller alle sanksjoner mot regimet.

Lyktes ikke

Gambari har ikke fått møte juntaleder Than Shwe under sitt seks dager lange besøk. 

Eksperter sier at det er tvilsomt om spesialutsendingens besøk har skapt fart i prosessen med å påvirke militærjuntaen i retning reformer.

FN har ennå ikke kommet med noen detaljer fra møtet mellom Gambari og fredsprisvinneren.

SISTE NYTT

Siste nytt