Hopp til innhold

Litvinenko-anklager er politisk spill

 

- Storbritannia bruker Litvinenko-saken i en politisk kampanje som skader forholdet til Russland, hevder landets utenriksminister.

Aleksander Litvinenko

Litvinenko ble forgiftet med polonium-210 og døde 23. november i fjor.

Foto: ALISTAIR FULLER / AP

I et intervju med Interfax sier Sergej Lavrov at det er tydelig at Storbritannia har politisert saken og at den nå skader forholdet mellom de to landene.

– En slik virkning føles, for vi ser forsøk fra den britiske siden på å bruke kriminalsaken til å bygge opp en slags politisk kampanje, melder Interfax.

– Vi er imot dette. Dette må behandles av de riktige myndigheter, tilføyde Lavrov og ba om «profesjonell etterforskning».

- Ønsker ikke å skade forhold

Storbritannia har siktet den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj for å ha forgiftet og drept Aleksandr Litvinenko.

Som tilsvar på Russlands anklager sier Storbritannia at landet ikke har som hensikt å ødelegge båndene mellom de to landene.

- Vi ønsker ikke å ødelegge de diplomatiske relasjonene, heter det i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet.

Lugojov er en av to russere som den tidligere KGB-spionen drakk te med på et hotell i London 1.november i fjor. Det var etter dette møtet Litvinenko at ble syk.

Upopulær i Moskva

Litvinenko fikk asyl i Storbritannia etter å ha flyktet fra Russland, der han hadde anklaget sikkerhetspolitiet FSB for å ha forsøkt å ta livet av forretningsmannen Boris Berezovskij, som også bor i London.

VIDEO: Historien om Litvinenko

Han ble enda mindre populær i Moskva da han i en bok hevdet at FSB sto bak bombeangrepene mot bygårder i St. Petersburg, som kostet 300 mennesker livet, mens Putin var sjef for FSB. Russerne beskyldte heller tsjetsjenske terrorister for angrepene og fikk dermed påskuddet de trengte for å gå til krig mot Tsjetsjenia for andre gang.

Litvinenko var oberstløytnant i Sovjetunionens spionasjeorganisasjon KGB da kommunismen falt sammen, og fortsatte som oberst i FSB, etterfølgeren til KGB på det innenlandske plan. Der arbeidet han i seksjonen for organisert kriminalitet.

SISTE NYTT

Siste nytt