Hopp til innhold

- EU-land har hjulpet CIA

Regjeringene i flere EU-land får hard kritikk for å ha hjulpet den amerikanske etterretningstjenesten CIA med å bortføre fanger.

Et mistenkt CIA-fly tar av fra flyplassen på Mallorca
Foto: TONI MARIMON / AP

En komité i EU-parlamentet har avsluttet sin rapport om ulovlige fangetransporter.

EUs utenriksansvarlige Javier Solana og andre topper får kritikk for ikke å ha samarbeidet tilstrekkelig med granskerne og for å holde tilbake opplysninger.

- Vi klarte bare å få tilstrekkelig informasjon fra hemmelige kilder, sier EU-parlamentarikeren Carlos Coelho som leder komiteen bak granskingen.

Rapporten hevder at land som Storbritannia, Tyskland og Italia visste om de hemmelige transportene av mistenkte terrorister til hemmelige CIA-fengsler i Europa.

Størst motvilje møtte komitéen i Polen, der granskerne verken fikk møte medlemmer av regjeringen eller nasjonalforsamlingen, men heller ikke myndighetene i Italia eller Storbritannia var særlig samarbeidsvillige.

I alt har komiteen kartlagt 1400 ulovlige flyginger og landinger i Europa, de fleste gjelder Storbritannia, Tyskland og Irland, men mener at 13 av medlemslandene har vært innblandet, blant dem Danmark og Sverige.

- I de fleste tilfellene har det dreid seg om fangetransporter Vi er sikre på at det er ofre her og noen av dem er blitt alvorlig mishandlet, sa Coelho . 

EU-parlamentet skal stemme over rapporten i neste måned.

SISTE NYTT

Siste nytt