Hopp til innhold

Skal ha 2 mill kredittkortnummer

Hackerne skal ville selge kredittopplysningene til mer enn 2 millioner av Sonys internettkunder.

E3 Sony

Jack Tretton, toppsjef i Sony Computer Entertainment of America, har opplevd at selskapets spillsider har vært utsatt for hackerangrep.

Foto: Reed Saxon / Ap

Hackerne som brøt seg inn i Sonys Playstation-database hevder de sitter med kredittkortopplysninger om 2,2 millioner av Sonys internettkunder.

Les også: Sony-aksjer stuper etter Playstation-kollaps
Les også: Hacket seg inn hos Sony Playstation
Les også: Har signert millionavtale med Sony

Det sier sikkerhetsanalytikere til New York Times.

Analytikerne har kommet over tråder på undergrunnsfora på internett der hackerne som brøt seg inn i databasen til Sonys Playstation også har fått ut kredittkortopplysninger, og enda verre, at disse opplysningene skal være til salgs for rundt 500 000 kroner.

Bekreftet innbruddet

Store problemer med Playstation Network etter hackerangrep
Foto: Helge Carlsen / NRK

Elektronikkgiganten Sony har bekreftet at én eller flere hackere kan ha stjålet personlig informasjon fra opp mot 80 millioner kunder som bruker Sony Playstation Network.

Selskapet sendte også ut en pressemelding der det blant annet stod at en ubuden gjest har fått tak i navn, adresser, e-postadresser, fødselsdager, brukernavn, passord, login-informasjon, sikkerhetsspørsmål og mer.

I pressemeldingen stod det blant annet:

«Ut fra et sikkerhetsperspektiv opplyser vi om at kredittkortnummeret (uten sikkerhetskoden) og utløpsdatoen på kredittkortet ditt kan ha blitt stjålet.»

Nå tyder nye opplysninger altså på at også kredittkortnummere er stjålet.

Store konsekvenser

Einar Oftedal i datasikkerhetsfirmaet Norman tror at angrepet kan få store konsekvenser.

– Det er veldig mulig at Sony må bygge opp alt på nytt. Hvis all denne informasjonen er på avveie, kan det bli veldig vanskelig å gjenopprette brukerkontoene uten at det vil medføre en stor sikkerhetsrisiko, sier Oftedal til NRK.no.

PR-koordinator i Playstation Norge, Marius Steen, vil ikke bekrefte påstanden fra Oftedal.

– Dette har vi ingen kommentar til, akkurat nå konsentrerer vi oss om å forbedre dagens system, sier Steen til NRK.no.

Han forklarer at de legger alle krefter inn for å sikre systemet videre for de 500.000 brukerne i Norge.

– Det vi gjør er å ta tak i tjenesten vår for å forbedre den, slik at dette ikke skjer igjen. Vi vet ikke når vi kan åpne igjen, men det jobbes fortløpende.

Gammelt nag

Einar Oftedal ser ikke bort fra at det kan være gammel historikk som har ført til at det nettopp var Sony som ble hacket.

– Hackere har ofte varierende motivasjon for å utføre slike angrep, noen gjør det på grunn av penger mens har mer politiske grunner slik vi så med ”Anonymous” ved datalagringsdirektivet . Sony skaffet seg mange fiender med innføringen av kopibeskyttelsen for noen år tilbake, men foreløpig er det vanskelig å si om dette har skjedd for å ramme Sony eller om identitetstyveri og penger er grunnen.