Hopp til innhold

Sony-aksjer stuper etter Playstation-kollaps

Sure spillere og investorer har sørget for at Sony-aksjene har falt fem prosent etter at hackere klarte å bryte seg inn i sikkerhetssystemet deres. Nå lover elektronikkgiganten bot og bedring innen ei uke.

SONY

Playstation-spillere er sure på den admnistrerende direktøren for Sony Corporation, Howard Stringer.

Foto: DANISH SIDDIQUI / Reuters

Det japanske konsernet risikerer nå ha havne i retten etter at de holdt tilbake informasjon om at hackere har stjålet personlig informasjon om 77 millioner av deres Playstation-brukere.

Største sikkerhetsinnbrudd noensinne

Ifølge stevningen i den føderale domstolen i San Francisco har Sony utsatt sine brukere for mulig svindel fordi opplysninger som navn, adresser og kredittkortnumre har havnet på avveie, skriver Reuters.

Hackerangrepet på Sonys nettjeneste for onlinespillere skal være det største sikkerhetsinnbruddet av sitt slag i internetts foreløpige historie, ifølge Sky News.

Les også: - Mulig de må bygge opp alt på nytt

– Varslet så raskt vi kunne

Torsdag falt Sony-aksjene med 4,8 prosent på Tokyo-børsen.

Sony varslet brukerne om innbruddet i det populære Playstation-nettverket først seks dager etter at det skal ha skjedd, noe som satte sinnene i kok hos spillerne og investorene.

Sony

En kunde ser på en monitor av Sonys Playstation 3, som er knyttet til nettverket som hackere brøt seg inn i.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

(Saken fortsetter under bildet).

– Spillerne er sinte fordi den administrerende direktøren for selskapet ikke har forklart situasjonen, og investorene er skuffet over hvordan ledelsen har behandlet saken, sier Michael Wang, i Prudential Financials, som eier akjser i Sony.

Til nettstedet Blommberg.com sier Sony at de undererettet sine brukere så raskt de kunne.

Gir seg selv én uke

Sony sier de går gjennom sine servere og gjenoppbygger systemet fra bunnen av for å sikre tilbudet til kundene.

– Vi har satt en tidsramme for når vi kan åpne igjen. Førstkommende onsdag skal vi være oppe og gå, sier PR-koordinator i Playstation Norge, Marius Steen, til NRK.no.

Onsdag 4. mai er en foreløpig frist, for det kan hende at perioden blir lengre.

– Vi åpner PSN når vi er hundre prosent sikre på at tjenesten er sikker nok og god nok for våre brukere. Vi jobber med saken, sier Steen.

Kundene kan fortsette å forsvinne

Sikkerhetseksperter sier Sony må regne med vesentlige tap som følge av sikkerhetsskandalen, både pengemessig og for merkenavnet.

I tillegg får konsernet kostnader i forbindelse med å informere kundene om angrepet og for at nettverket deres skal renses og sikres.

Ifølge Reuters, spår elektronikkanalytikere også at sikkerhetsbristen kan føre til at spillerne i framtiden foretrekker å kjøpe spillkonsollen til Microsoft istedenfor Sony.