Hopp til innhold

- Frykter for arbeidsplassene i Elkem

De ansatte i Elkem frykter for sine arbeidsplasser etter at Orkla etter alt å dømme selger det norske industriselskapet til en kinesisk produsent av silisium.

Einar Støfringshaug, hovedtillitsvalgt i Elkem

Hovedtillitsvalgt Einar Støfringshaug i Elkem frykter at det blir vanskeligere for de ansatte å bli hørt med kinesiske eiere.

Foto: NRK

Etter alt å dømme går det nå mot at Elkem blir solgt ut av landet - og ender opp med kinesiske eiere.

Mandag morgen bekreftet Orkla ASA i en børsmelding at China National Bluestar er i forhandlinger om å overta Elkem . Selskapet er Kinas største silisiumselskap.

De fagorganiserte i Elkem frykter nå for sine arbeidsplasser - og at for det blir vanskeligere å komme til orde når viktige beslutninger skal fattes. Selskapet har 1500 ansatte i Norge.

- Hvis den nye eieren får hovedkontor på den andre siden av kloden blir det mye vanskeligere å nå frem til ledelsen enn hvis man sitter i samme bygg på Smestad, sier hovedtillitsvalgt Einar Støfringshaug i Elkem til NRK.no.

Han sier at de ansatte hittil har opplevd at det har vært kort vei til ledelsen i selskapet, og frykter nå for en kinesisk kultur som er helt annerledes enn den norske.

LES OGSÅ: – Orkla selger Elkem til kinesere

- Ikke mulig å få med staten

Støfringshaug er skuffet over at det ikke har vært mulig å få med den norske staten inn på eiersiden.

- Fra de tillitsvalgtes side har vi prøvd å få med norske myndigheter inn i en ny eierskapsmodell. Men det har vi ikke lyktes med, sier Støfringshaug.

LES OGSÅ: Staten bør bli Elkem-eier

LES OGSÅ: SV mener Giske må redde REC

Han trekker paralleller til Aker Solutions, der staten gikk inn med en minoritetsinteresse gjennom selskapet Aker Holding, sammen med Kjell Inge Røkkes Aker og svenske Wallenberg.

Stein Erik Hagen, styreleder i Orkla

Det har i flere måneder vært klart at styreleder Stein Erik Hangen i Orkla ønsker å selge seg kraftig ned i virksomhetene som driver innen solenergi.

Foto: Johan B. Sættem

I september sa Orklas sterke mann Stein Erik Hagen til NRK at selskapet ikke hadde penger til å eie både Elkem og REC - og at begge kunne forsvinne ut av Orkla.

- Vi har ikke noe annet valg enn å selge oss ned innen solenergi dersom vi skal beholde muligheten til å vokse innenfor andre forretningsområder, sa Stein Erik Hagen.

- Kun underskriften mangler

Avisen Dagens Næringsliv skriver mandag at det eneste som mangler for at Elkem skal bli kinesisk er en underskrift, og har flere kilder på at styremedlemmene i selskapet må være beredt til å stille på kort varsel.

Orklas kommunikasjonsdirektør Johan Chr. Hovland sier til NRK.no at han ikke kan kommentere om det allerede er berammet styremøte i selskapet.

Han bekrefter at Orkla forhandler om salg av hele Elkem, med unntak av kraftvirksomheten.

På Oslo Børs stiger Orkla-aksjen kraftig på nyheten om at Elkem etter alle solemerker blir solgt til Kina. Rett etter klokka 12 er aksjekursen i Orkla opp 3 prosent mens hovedindeksen til sammenligning faller 0,6 prosent.