NRK Meny
Normal

SV mener Giske må redde REC

SV-topp roper på Staten – og mener næringsministeren må bla opp for å kjøpe Rec-aksjene som Orkla nå vil selge.

REC Mono i Glomfjord

500 ANSATTE I NORDLAND: Solcelleprodusenten har 500 ansatte i Nordland. Her fra Rec Mono i Glomfjord.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Staten bør gripe inn og hindre at solcelle-selskapet REC blir solgt ut av landet, mener stortingsrepresenttant Geir Ketil Hansen fra SV i Nordland.

Industrikonsernet Orkla eier i dag nesten 40 prosent av selskapet, men ønsker nå å selge seg helt ut.

– Det er viktig at ikke den unike solenergikompetansen forsvinner fra verken Norge, Narvik eller Glomfjord, sier Hansen til NRK.no.

Solcelleprodusenten har 500 ansatte i Nordland. 250 i Glomfjord og 250 i Narvik. Konsernet har investert milliarder i fabrikken i Glomfjord, som produserer tynne silisiumplater som blir til solcellepanel. I Narvik bygger REC Scancell ut for en milliard.

– Viktig fornybar energi

– Jeg mener at Staten nå må være våken. Rec er et ledende selskap på fornybar energi. Det er et norsk selskap og staten må gripe inn og forhindre at Rec flagger ut. Skjer det, kan vi miste den viktige kompetansen på industribedrifter og forskning vi har i Nordland.

Hansen er spesielt redd for arbeidsplassene i Narvik og Glomfjord.

– Dette er viktige bedrifter for Nordland, og disse arbeidsplassene kan komme i fare dersom Rec flagger ut, sier SV-eren.

Han mener det bør være realistisk at staten kjøper aksjene som nå Orkla vil selge.

– Om ikke staten kjøper alle aksjene, bør de ihvertfall kunne gå inn som en tung deleier, slik de gjorde det med Aker Solutions. Her handler det om langsiktige investeringer for landet. Derfor må staten og næringsministeren være våken nå, og slå til.

Hansen synes debatten er spesielt viktig nå som oljedebatten raser i nord.

Geir Ketil Hansen

Stortingsrepresenttant Geir Ketil Hansen fra SV i Nordland.

Foto: Mona Gingstad / NRK

– I forhold til diskusjonen om Lofoten og Vesterålen, og hva vi skal leve av i framtida, skal vi huske på at Rec driver på med fornybar energi. Vi utvikler oss på vind- og vannkraft og er verdensledende på solenergi. Så settes selskapet på spill. Kommer det inn interesser fra Saudi-Arabia, kan det fort forsvinne ut av Norge, frykter Geir Ketil Hansen.

Hansen nevner både Statoil og Statkraft og andre energiselskaper, som kan gå inn.

– Det er ikke noe problem dersom det finnes vilje, sier Hansen.

Skal ut av Rec

REC Narvik

I Narvik bygger REC Scancell ut for en milliard.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Orkla kan komme til å selge seg ut av både solenergiselskapet Rec og Elkem, varsler styreleder og hovedeier Stein Erik Hagen.

– Vi har verken inntjening eller kapital til å investere og ekspandere i alle virksomhetene for å beholde lederposisjonen. Da må vi konsolidere, og satse på det vi er best på, sier Hagen til NRK.no.

Han levner imidlertid tvil om Orkla vil selge seg ut av både Rec og Elkem.

– Vi er helt nødt til redusere eksponeringen innen solenergi, som er en svært kapitalintensiv industri. Da må vi ut av et selskapene, sier Hagen.

Sliter på børsen

Mandagen startet positivt på Oslo Børs. Hovedindeksen spratt opp ved start og var etter en times handel opp 0,7 prosent til 375,12 poeng. Det eneste selskapet som så rødt blant de ti mest omsatte, var REC:

Solenergiselskapet tapte en kvart prosent mandag morgen.

Hva mener du? Bør Staten gå inn og forhindre at Rec flagger ut?