Hopp til innhold

Vil bruke billige, svenske ansatte

SAS må kutte i personalkostnadene, og ett av tiltakene kan være å bytte ut norske flyvertinner med svenske.

Dårlige tider for SAS
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

I dag legger SAS-konsernet fram tallene for andre kvartal. Det er ventet at ledelsen vil presentere nye røde tall, og dermed nye spareplaner.

Blant annet må flyselskapets personalkostnader kuttes kraftig. Personalkostnadene i SAS er nemlig opp mot 20 prosent høyere enn hos mange av konkurrentene.

Bytter ut nordmenn

Claus Sonberg
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Kommunikasjonsdirektør i SAS, Claus Sonberg, er tydelig på at ledelsen i selskapet nå vil sette hardt mot hardt. Ett av sparetiltakene kan være å bytte ut norske kabinansatte med svenske.

- Per i dag er svenske kabinansatte rimeligere enn norske og danske. Derfor kan vi tenke oss å bruke svensk kabinpersonale på noen av linjene.

Sonberg ser dermed ikke bort fra at de norske kabinansatte blir erstattet av billigere, svensk arbeidskraft.

- Over tid kan ikke vi konkurrere på ulike vilkår og ha dyrere personalkostnader enn for eksempel Norwegian, forklarer han.

Fagforeningen føyer seg

Og det kan virke som fagforeninga i SAS begynner å bli møre for forandringer. Tidligere denne uka gikk norske kabinansatte med på effektiviseringstiltak som betyr seks prosent innsparing i lønnsutgiftene.

Mangeårig leder i Norsk kabinforening, Jon Lyng, er villig til å gå enda lenger. Han mener SAS har gode muligheter til å bli like effektive som konkurrenten Norwegian.

- Ja, muligheten er absolutt til stede. Nå sier ikke jeg at vi skal gå ned i lønn, men vi kan alltid bli bedre på å drive produksjon. Og dersom ledelsen mener vi kan bli bedre, så skal vi forsøke å blir det, sier Lyng.

Røde tall

I formiddag kommer SAS med resultatene for årets andre kvartal. Analytikernes beregninger viser at SAS, som i forrige kvartal, vil få et underskudd på over én milliard kroner.

Passasjertrafikken i SAS sank med 13,6 prosent i juli. Samtidig synker gjennomsnittsprisen på selskapets flybilletter. Dermed er det grunn til å tro at flyselskapet nok en gang må gå hardt til verks med sparekniven.