Hopp til innhold

SAS tapte 1 milliard

Pengene fortsetter å renne ut av SAS. I første kvartal tapte flyselskapet mer enn 1 milliard svenske kroner før skatt.

SAS-fly står parkert på Arlanda i februar
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

SAS-gruppen fikk et resultat før skatt på minus 1,024 milliarder svenske kroner i første kvartal, av en omsetning på 11,3 milliarder kroner.

Totalt var det 5,7 millioner passasjerer som reiste med SAS i løpet av årets tre første måneder, og dette er 15 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

- I løpet av første kvartal har verdensøkonomien svekket seg i et tempo som man sjelden har sett. Hele flyindustrien har store problemer, og konsekvensen er at flyselskapene taper betydelige beløp, sier SAS-sjef Mats Jansson i en kommentar til resultatet.

Mats Jansson, konsernsjef i SAS-gruppen

Konsernsjef Mats Jansson i SAS-gruppen tapte 11 millioner kroner hver dag i årets tre første måneder.

Foto: BERTIL ERICSON / AP

Han sier at det er ekstremt stor usikkerhet knyttet til markedsutsiktene fremover og at det derfor er vanskelig å si når markedet kan ventes å ta seg opp igjen.

Svakere enn ventet

Ifølge TDN finans ventet analytikerne et resultat for første kvartal på minus 989 milliarder svenske kroner før skatt, mens omsetningen var ventet å ende på 11,2 milliarder kroner.

Tapte 5,3 milliarder i 2008

Dermed fortsetter SAS å tape penger i raskt tempo. Mer enn 5 milliarder kroner tapte det kriserammede flyselskapet i fjor.

Eierne, med den svenske, danske og norske stat i spissen bidro i februar med 5 milliarder kroner i en aksjeutvidelse. Norge spyttet alene inn 800 millioner kroner for å unngå konkurs i flyselskapet.

Svakt fra Finnair

Også det finske flyselskapet Finnair har lagt frem svake tall i dag.

Flyselskapet tapte 25 millioner euro, tilsvarende 223 millioner norske kroner i første kvartal. Omsetningen fra januar til mars endte på 516 millioner euro, ned 10 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Den finske stat eier over halvparten av aksjene i flyselskapet, som i dag varslet at det venter å gå i minus året sett under ett.