Hopp til innhold

Sykehus skyldte på hverandre etter at hjertepasient døde

De pårørende til hjertepasienten som ble vekt fra narkose og døde ved Oslo universitetssykehus (OUS), sier de har fått helt motstridende svar på hvem som faktisk avbrøt operasjonen.

John Currie

DØDE: Ullevål og Rikshospitalet formidler to helt ulike versjoner av hva som skjedde da det gikk galt med den 65 år gamle familiefaren John Currie fra Kongsvinger. Currie ble lagt i narkose, operasjonen ble utsatt i åtte dager, og han døde i forbindelse med operasjonen.

Foto: Privat

Ullevål sykehus og Rikshospitalet formidler to helt ulike versjoner av hva som skjedde da det gikk galt med den 65 år gamle familiefaren John Currie fra Kongsvinger.

Currie ble vekket fra narkose og flyttet til Rikshospitalet hvor han ventet i åtte dager på en hjerteoperasjon. Der døde han i forbindelse med operasjonen.

Legene på Ullevål sier til Curries familie at de fikk beskjed fra Rikshospitalet om å avbryte operasjonen. Det var en annen beskjed enn de ga familien til å begynne med, ifølge familien selv.

– I samtale med ledelsen fikk de vite at kirurgen trukket seg etter at pasienten var lagt i narkose, angivelig fordi han mente at han ikke kunne gjennomføre operasjonen, sier pasientombud Knut Fredrik Thorne til NRK.

Reagerer på informasjonen

I ettertid har familien fått en helt annen versjon fra Ullevål.

– De har fått klare indikasjoner på at det nok ikke er en korrekt beskrivelse av det som faktisk skjedde etter at pasienten var lagt i narkose, opplyser pasientombud Thorne.

Trakk kirurgen seg? Eller fikk han beskjed om å avbryte?

Familien vil ikke la seg intervjue. Men de sier til NRK at noe av det de reagerer aller mest på i saken, er den informasjonen de fikk etterpå.

Etter at familien ble forklart at kirurgen hadde trukket seg, gikk de ut ifra at den stemte.

– Nå i ettertid har de ikke tillit til at det var slik det foregikk, sier pasientombudet.

(Saken fortsetter under bildet)

Ullevål sykehus

TO VERSJONER: Legene på Ullevål sier til John Curries familie at de fikk beskjed fra Rikshospitalet om å avbryte operasjonen. Det var en annen beskjed enn de ga familien til å begynne med, ifølge familien selv.

Foto: Åserud, Lise / NTB Scanpix

Vil ha svar

NRK har snakket med både kirurgen som skulle operere på Ullevål og med den felles avdelingsledelsen som er plassert på Rikshospitalet. Ullevål-kirurgen sier til NRK at han ikke trakk seg fra operasjonen. Han sier at han tvert imot ønsket å gjennomføre operasjonen, som han dessuten følte seg fullt ut kompetent til å utføre.

Avdelingsledelsen ved Rikshospitalet ønsker ikke å kommentere noe offentlig om hvem som avbrøt operasjonen, eller hva som har blitt sagt til de pårørende. De mener dette må være en sak mellom OUS og Helsetilsynet.

Men familien er opptatt av å finne ut hvem det var som bestemte at John Currie måtte bli vekket fra narkosen for å vente på operasjon.

– De har mistet sin far og ektemann. Pasienten ble lagt i narkose, operasjonen ble utsatt i åtte dager, og han døde i forbindelse med operasjonen. Det er klart at de ønsker å få svar på hva som egentlig skjedde, avslutter pasientombud Thorne.

– Hadde gode sjanser

Fire leger ved Ullevål sykehus i Oslo sendte forrige mandag en bekymringsmelding om hjertekirurgiavdelingen til ledelsen ved Oslo universitetssykehus.

22. oktober ga ledelsen legene føringer om at Ullevål sykehus verken skal utføre øyeblikkelig eller komplisert hjertekirurgi, noe legene er sterkt kritisk til, ifølge VG.

Videre konkluderer legene med at intensivkapasiteten ved Rikshospitalets hjerteavdeling svekker pasientsikkerheten og det faglige miljøet ved Ullevål.

Legene mener at John Currie hadde gode sjanser for å overleve.

De hevder også at dårlig organisering kan ha rammet tre andre pasienter direkte.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger