Hopp til innhold

– Det er flott at Brede er ærlig

Leder for nominasjonskomiteen i Østfold Høyre Kjell Kåsin mener at Brede Bøes innlegg i Moss Avis ikke er negativt for partiet.

Kjell Kåsin

Leder for nominasjonskomiteen i Østfold Høyre Kjell Kåsin sier at ingenting av det Brede Bøe forteller diskvalifiserer ham som stortingskandidat.

Foto: Høyre.no

Det er i et leserbrev til Moss Avis at den kjente revyartisten og TV-personligheten Brede Bøe utleverer seg selv til støtte for Thor Erik Forsberg, som av Østfold Arbeiderparti ble vraket som stortingskandidat etter å ha innrømmet cannabisbruk.

– Brede er en kjernekar. Det er flott at han er ærlig. Ingen av de tingene han forteller om diskvalifiserer ham som stortingskandidat. Om innlegget får konsekvenser vil vi se når vi legger frem innstilling vår innen 1. november, sier Kjell Kåsin til NRK.no.

Bøe kritiserer det han mener er en dobbeltmoral når det gjelder ønsket om åpenhet i norsk politikk og realiteten når sannheten faktisk kommer frem i lyset.

Brede Bøe

Brede Bøe opplyste i dag om at han er HIV-positiv og ytret ønske om mer åpenhet i politikken.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Brede Bøe har vært politisk aktiv i Østfold Høyre i en årreke, blant annet som leder tidlig på 2000-tallet og som bystyrerepresentant i Fredrikstad og Moss. Han er i dag andre varamedlem til Tinget, nominert på listens tredje plass i 2009.

Mener sakene ikke kan sammenlignes

I brevet skriver Bøe at han gjerne tar gjenvalg, men skjønner at det må underbygges med en oppriktig personlig bekjentgjøring.

Dette har ikke leder for nominasjonskomiteen i Østfold Høyre noen problemer med.

Ifølge Kåsin kan ikke problemene Bøe skriver om i innlegget sammenlignes med Forsberg-saken i Arbeiderpartiet.

– Det er trist for Forsberg at han har hatt dette problemet. Det er vanskelig å svare på hvordan Høyre ville forholdt seg til dette. Det er lite heldig at en stortingsrepresentant bruker et ulovlig stoff, sier han.

– Går en paradoksal linje

«Det går en paradoksal linje fra fjorårets forherligelse av demokratiet og politisk engasjement, til realieteten i partienes nominasjonsprosesser,» skriver Bøe i det åpenhjertige brevet.

Bøe skriver videre at Thor Erik Forsberg i dag er et offer for dette paradokset.

Forsberg

Thor Erik Forsberg ble ble vraket som stortingskandidat etter å ha innrømmet cannabisbruk.

Foto: Christian Nygård-Monsen / NRK

«Han er sterk nok til å møte det, men det er ikke nominasjonskomiteen i Østfold Arbeiderparti. Det ville nok gjelde i de fleste andre partier også.»

Han forteller at livet i politikken og veien til en stortingsplass er et rotterace - som medfører egenskaper man ellers ikke ønsker seg.

«Alt de syv dødssyndene advarer oss mot får liv i gjeskjeftige partipolitikere og partier. Sånn er det bare.»

Slår et slag for åpenheten

Med leserbrevet sier Bøe at han vil slå et slag for åpenheten og også utlevere seg selv. Han skriver at han blant annet gjør det av sympati for Forsberg, men også for sin egen del.

Deretter kommer han med tre svært personlige opplysninger:

1) Jeg har et alkoholproblem jeg har brukt mye tid på å kjempe med, der jeg har både tapt og seiret.

2) Jeg er bipolar. Det betyr at jeg er det som i gamle dager het manisk/depressiv, men som i dag har mer kategoriserte betegnelser og som med god medisinering gjør hverdagene enklere. Livskvaliteten blir bra.

3) Jeg er HIV-positiv. En svært stigmatiserende diagnose, som urettmessig ved lovs kraft gjør den smittede straffeansvarlig uansett åpenhet eller ikke. Medisinsk er det imidlertid slik at det er blitt en kronisk lidelse man kan leve med uten påvisbar virusmengde. Vårt velferdssamfunn hjelper menneskene til å kunne leve fullverdige liv. Det betyr vel at de fleste av oss skal kunne ta del i hele det offentlige liv. Dette er ikke ulovligheter, men like fullt godt materiale for den indre samtale når egnethet skal diskuteres.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger